Kim og Moon enige om å jobbe videre mot fred på Koreahalvøya

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea vil ta konkrete steg mot atomnedrustning, legge ned testanlegg og la internasjonale eksperter overvære dette, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter onsdagens møte i Pyongyang har Moon og Nord-Koreas leder Kim Jong-un signert en felleserklæring.

Ifølge Moon har Kim samtykket til å legge ned et testanlegg for missiler og raketter og invitere internasjonale observatører til å overvåke nedleggelsen.

Sammen er de enige om å «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya», ifølge Moon. Han sier også at full nedrustning ligger ikke langt inn i framtiden. Men ifølge nyhetsbyrået AP har Kim satt et krav om at USA må gjøre tilsvarende steg om Nord-Korea skal stenge landets største atomtestanlegg.

Oppretter buffersone

Moon ankom Pyongyang for første gang tirsdag for sitt tredje toppmøte med Kim. Tidligere møter har blitt holdt i grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen.

Under møtene tirsdag og onsdag har de også blitt enige om å opprette en «buffersone» mellom de to landene for å redusere militære spenninger og unngå risiko for utilsiktede sammenstøt. De vil også fjerne elleve vaktposter i Panmunjom innen desember, med et mål om å en dag fjerne alle, samt rydde vekk landminer på begge sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over grenselinjen vil det også innføres flyforbud for fly, helikoptre og droner.

Sommer-OL

Kim sa også til Moon onsdag at han vil besøke Seoul så fort det lar seg gjøre. Om dette skjer, vil Kim være den første nordkoreanske lederen til å besøke den sørkoreanske hovedstaden siden de to landene ble atskilt mot slutten av andre verdenskrig i 1945.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en felles pressemelding bekrefter de to landene at de sammen vil søke om å arrangere sommer-OL i 2032. De vil også samarbeide om andre store sportsarrangementer, som sommer-OL i 2020.

Press fra USA

Moon var før turen til Pyongyang under hardt press fra USA som har ønsket at han skal komme videre i spørsmålet om nordkoreansk atomnedrustning. Amerikanerne krever full atomnedrustning, mens Nord-Korea først ønsker en formell erklæring om at Koreakrigen formelt er avsluttet.

Nord-Korea har også anklaget USA for å presse Nord-Korea med gangsterlignende metoder i et forsøk på å tvinge landet til å oppgi alle atomvåpen før det får noe tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonen er langt kjøligere enn da president Donald Trump møtte Kim til toppmøte i Singapore i juni. Før Moon forlot Seoul tirsdag morgen, lovet han å jobbe for «en ugjenkallelig og varig fred» og for en bedre dialog mellom Pyongyang og Washington.

Trump skriver på Twitter at avtalene Kim og Moon har inngått er "veldig spennende".