Meny

Tilfredstiller både børs og katedral

Dette kan Trump skryte av: – Lommebok viktigere enn skandalebok for amerikanere

<p>En sak Donald Trump helt klart kan sette på skrytelisten sin er hans utnevnelser av konservative føderale dommere, inkludert til Høyesterett. De vil prege USA i lang tid etter at han er gått av - og de kristenkonservative jubler.</p>
En sak Donald Trump helt klart kan sette på skrytelisten sin er hans utnevnelser av konservative føderale dommere, inkludert til Høyesterett. De vil prege USA i lang tid etter at han er gått av - og de kristenkonservative jubler. Foto: Michael Reynolds / EPA

Kristne amerikanere takker Gud for Donald Trump, hans utenomekteskapelige bravader privat til tross. Dessuten går økonomien så det griner, og det er blitt millioner av nye jobber i USA.

Skal man dømme ut fra Høyre-legenden C.J. Hambros utsagn om at «selvskryt skal man lytte til, for det kommer fra hjertet», vil Donald Trump gå inn i historien som tidenes beste president.

Han omtaler seg som et «stabilt geni», og forteller både med utestemme og store Twitter-bokstaver at alt han har tatt i etter at han flyttet inn i Det hvite hus, er blitt til gull.

Likevel får Trump ramsalt kritikk, og fremstilles som en ustabil tullebukk i det han selv ynder å kalle de etablerte mediene, både hjemme i USA og utaskjærs – som i Norge. På meningsmålingene derimot, dupper oppslutningen – som riktignok peker noe nedover – om Trump på rundt 36-40 prosent.

ABC Nyheter har spurt to USA-eksperter om hjelp til å finne ut hva Donald John Trump (72) faktisk har grunn til å skryte av:

Trump: «Jeg er mentalt stabil og et geni!»

– Økonomien går så det suser (valenssak)

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), og postdoktor Hilmar Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Sistnevnte var i lang tid alene om å spå at Trump ville bli sverget inn som USAs 45. president.

Mjelde mener det er nyttig å skille mellom det som i statsvitenskapen kalles valenssaker og posisjonssaker.

I valenssaker er man er enig om målet, for eksempel å bekjempe kriminalitet. Der står uenigheten om virkemidlene. I posisjonssaker er det uenighet om resultatet er ønskelig eller ikke. Selv om Trump skulle innfri mange av sine løfter, forblir det altså uenighet om resultatene var til det bedre eller det verre for USA.

Begge USA-ekspertene er enige om at den amerikanske økonomien går så det suser, og at Trump kan sette det på skrytelisten.

– Ledighetstallene er rekordlave og veksten er høyere enn på lenge, sier Svein Melby.

– Dette er et område Trump med en viss rett kan skryte av, han har lykkes å få fart i USAs økonomi igjen. Så krangler de om når oppturen startet, og hvem som har ansvaret. Uansett er det den som sitter med det politiske ansvaret når det går bra, som får betalt. Går det derimot dårlig, er det «hell to pay». Uten at det er så mye presidenten og administrasjonen kan få gjort i forhold til andre aktører og økonomiske konjunkturendringer. Der har nok andre institusjoner som sentralbanken og -sjefen og rentejusteringer mer innflytelse, sier Svein Melby.

Aktuelt: Woodward beskriver kaos i Det hvite hus

Skattekutt har hatt positiv effekt

Hilmar Mjelde er enig:

VANSKELIG: – Det er vanskelig å gi en president all ære eller all kritikk for det som skjer. Å lede USA er som et stafettløp. Trump plukket opp tingene der Obama forlot de, i den tilstanden han forlot dem. En president arver forgjengerens suksesser og fiaskoe, sier postdoktor Hilmar Mjelde ved UiB. Foto: UiB
VANSKELIG: – Det er vanskelig å gi en president all ære eller all kritikk for det som skjer. Å lede USA er som et stafettløp. Trump plukket opp tingene der Obama forlot de, i den tilstanden han forlot dem. En president arver forgjengerens suksesser og fiaskoe, sier postdoktor Hilmar Mjelde ved UiB. Foto: UiB

– Her kan både Trump og Obama ta litt av æren. Men bare litt. Det meste av det som skjer i økonomien er utenfor presidentenes rekkevidde. Faktorer som verdensøkonomiens tilstand, bedrifters egne beslutninger, rentenivået og ny teknologi betyr langt mer. Trumps skattekutt og fremsnakking av økonomien har dog hatt en viss positiv effekt. Slik som Obamas redningspakker i 2009, forklarer Hilmar Mjelde, og sikter til finanskrisen som rammet verden i september 2008.

Samleside: Her finner du alle nyhetene om Trump

Lommeboken betyr mer enn skandalebok

Melby påpeker at veksten nå er begynt å sildre nedover i systemet gjennom lønnsøkninger til folk flest. Det tror han kan slå positivt ut for Trump i det viktige Kongressvalget i november:

— Når den økonomiske oppturen begynner å gjøre seg gjeldende også i lommeboken til folk flest, påvirker det velgeratferden mer enn alt bråket rundt ham, sier seniorforskeren.

– Der teller en dollar eller to mer i timen mer enn om Bob Woodward skriver en bok om administrasjonen. De fleste amerikanere er bare moderat interessert i politikk.

De tørre tallene er slik:

  • Under Trump er det skapt 3,58 millioner nye jobber. Til sammenligning ble det skapt 3,96 millioner nye jobber i løpet av de siste 19 månedene av forgjenger Barack Obamas presidentperiode, ifølge The New York Times.
  • Antall søknader om arbeidsledighetsstrygd er den laveste på 49 år, ifølge Aftenosten, som siterer CNBC.
  • Husholdningenes medianinntekt er tidenes høyeste.
  • Optimismen råder blant selvstendig næringsdrivende, dollarkursen stiger og børskursene har – som Trump har pekt i utallige Twitter-meldinger – holdt seg rekordhøye i lang tid.

Audun Tjomsland kommenterer: Alle presidentens kjeltringer

Næringslivet protesterer mot toll

Samtidig opplever presidenten kraftig motbør fra næringslivet for sin proteksjonistiske linje, som den ferske straffetollen mot Kina verdt 1600 milliarder kroner. Det råder ulike syn på om dette på sikt vil betale seg. Presidentens økende appetitt på straffetoll har fått 60 mektigeindustriorganisasjoner i USA til å danne en ny, felles front mot Trumps linje: «Americans for Free Trade». Blant dem er Apple, Facebook, Amazon, Walmart, Microsoft og Exxon Mobil.

– Det genrelle bildet er at oppturen startet under Obama. Nå går amerikanske økonomi bra, og det er en fjær i hatten for Trump, sier seniorforsker Svein Melby ved IFS. Han har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: Institutt for forsvarsstudier
– Det genrelle bildet er at oppturen startet under Obama. Nå går amerikanske økonomi bra, og det er en fjær i hatten for Trump, sier seniorforsker Svein Melby ved IFS. Han har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: Institutt for forsvarsstudier

Melby er ikke overbevist om at Trump faktisk er proteksjonist – han antyder at det kan være taktikkeri for å få bedre avtaler. Det er en viktig del av America First-prosjektet.

– Men prisen kan bli høy i form av at USA kommer på kollisjonskurs med de store internasjonale aktører. Det skaper så my turbulens at det skader USAs generelle interesser. Det henger i hop med den utenrikspolitiske linjen.

Obama: – Trump og republikanerne undergraver USA

Utenrikspolitikk: Tvil om NATO

Mjelde mener presidenten har vunnet et slag i kampen mot terror (valenssak):

– Trump har trappet opp innsatsen mot IS, og kan ta en viss ære for IS’ tilbakegang. Men også dette begynte under Obama. En viktig forskjell er at Trump har gitt forsvarsdepartementet større handlingsrom her. Men det er ikke bare ukontroversielt, fordi slike avgjørelser krever fortsatt politisk styring og ansvar, sier Mjelde, og fremhever også at Trump har fått NATO-landene til å øke forsvarsutgiftene sine.

– Dette har både demokrater og republikanere ønsket. Faren er dog at Trump risikerer å helle babyen ut med badevannet, gitt det noe dårligere forholdet mellom Europa og USA, sier Hilmar Mjelde.

– Det hjelper ikke om NATO blar opp mer. NATOs sikkerhetspolitiske betydning er avhengig av gjensidig tillitsforhold - tillit til at det kollektive forsvaret fungerer, sier Melby og legger til at fundamentet nå knirker.

Aktuelt: Trump avlyser Pompeos Nord-Korea-tur

Utnytter Trumps narraktighet

IFS-forskeren mener Trump ikke har oppnådd noe nevneverdig på den utenrikspolitiske arena – trass i skryt:

– Dialogen med Nord-Korea har ikke ført til noe konkret, det er ingen tegn på at Nord-Korea er i ferd med å bygge ned sine kjernevåpen og leveringsmidler. Snarere har man rapporter om de fortsetter å videreutvikle sine langtrekkende rakettsystemer. Dette minner om den samme uthalingstaktikken Nord-Korea alltid har brukt. Jeg føler de utnytter Trumps narraktighet, og at han er så opptatt av egen person, sier Melby, og utdyper:

TRUMP OG KIM: – Trump klarer ikke å se at han blir utsatt for en strategi som spiller opp mot hans personlige svakheter, mener Svein Melby. Foto: Susan Walsh / AP
TRUMP OG KIM: – Trump klarer ikke å se at han blir utsatt for en strategi som spiller opp mot hans personlige svakheter, mener Svein Melby. Foto: Susan Walsh / AP

– Utenriksminister Mike Pomepeos siste reise ble utsatt, og han virker rimelig frustrert over situasjonen. Så skriver Kim Jong-un kjærlighetsbrev til Trump, og da er det ikke måte på. Trump klarer ikke å se at han blir utsatt for en strategi som spiller opp mot hans personlige svakheter.

Les mer: Woodward: Trump sendte nesten ut farlig Nord-Korea-melding

– Det har ikke Trump helt skjønt

Av såkalte posisjonssaker – altså resultater som noen jubler for, men som mange ser som uheldige og negative for USA, nevner ekspertene flere:

– Trump har innfridd løftene om å trekke USA ut av store internasjonale avtaler som Paris- og Iran-avtalene. Republikanerne synes alt dette er gode greier. Demokratene ser derimot begge deler som svært uheldig. Trump lovet å fokusere mer på amerikanske interesser i utenrikspolitikken, heller enn kostbare allianser og spredning av amerikanske, liberale verdier i verden. Altså mer av såkalt realpolitisk heller enn idealistisk utenrikspolitikk, mener Mjelde, og understreker:

– Men USA har hatt svært stort utbytte av sine allianser – de multipliserer amerikansk makt for en tross alt billig penge. Det har ikke Trump helt skjønt.

IFS-forsker Melbye sier det er en rød tråd i Trumps utenrikspolitikk:

– En skepsis og motvilje til alle de kollektive ordningene og forpliktelsene og institusjonsnettverket som USA har sydd opp rundt sin utenrikspolitikk siden 2. verdenskrig. Trump mener det har vært til andres fordel, og en belastning for USA.

– Sluttsummen av dette er mye negativt. USA har mistet mye av sin tidligere sentrale rolle i forskjellige internasjonale fora og institusjoner, og har skapt masse usikkerhet. Tilliten til USA er svekket ganske mye, understreker Melby.

– Trump feilberegner Iran

Han trekker frem Trumps skroting av Iran-avtalen – som ble fremforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den ga internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. Iran forpliktet seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått mot oppheving av de økonomiske sanksjonene mot landet.

– Obama valgte strategi og avtaleregime med den internasjonale opinionen. Trump og toppsjiktet i hans administrasjon er enige om å bruke økonomiske sanksjoner og militære trusler for å tvinge Iran. Skifte av regime var også Obamas langsiktige mål.

Melby mener Trump feilberegner ikke bare Iran, men betydning av å ha en felles internasjonal front. Han sier Obama klarte å få både stormaktene og hele det internasjonale miljøet til å stille seg bak USAs politikk, slik at man legitimerte en eventuell militær intervensjon om Iran brøt avtalen.

Aktuelt: Trump nominerte nok en konservativ dommer til høyesterett

Kavanaugh avviser overgrepsanklage

Kavanaugh skal forklare seg for Senatet mandag

Klar seier: Innfrir overfor de kristenkonservative

En sak Trump helt klart kan sette på skrytelisten sin er hans utnevnelser av konservative føderale dommere, inkludert til Høyesterett. De vil prege USA i lang tid etter at han er gått av.

– Av alt Trump har gjort, har dette de mest langsiktige konsekvensene. Disse dommerne kommer til å avgjøre en rekke store saker av politisk karakter. Gjennom dommerutnevnelser kan en president prege amerikansk politikk i flere tiår fremover, sier postdoktor Hilmar Mjelde.

– Mange kristenkonservative velgere var villig til å akseptere Trump nettopp fordi dommerutnevnelser er så viktig for dem. Trump kan gi dermed gi dem det de ønsker mest av alt: En reversering av Roe v. Wade-vedtaket, som åpnet for selvbestemt abort, forklarer Hilmar Mjelde.

Melby er enig.

Holdt seg for nesen og stemte

– Men en rekke dommerutnevnelser i de føderale domstolene er ikke blitt gitt den oppmerksomhet de fortjener. Sett med republikanske, konservative øyne er det skjedd en positiv utvikling. Trump har kjørt en verdiprofil som de kristne velgerne setter pris på, selv om hans personlige livsførsel er – eh - underlig.

Melby forklarer at det ikke er fattet noe politisk vedtak om abort i USA. Praksisen er enda mer liberal enn i Norge – og er blant de mest ømfintlige politiske sakene i USA. Trumps løfte om å reversere praksisen fikk kristne velgere til å holde seg for nesen mens de stemte på ham og makker Mike Pence, som er en ihuga motstander av både abort og samkjønnet ekteskap.

– Abortpraksisen er ikke hjemlet i noe, i motsetning til Norge har man ikke noe politisk vedtak. Dermed er dommerutnevnelsene på føderalt nivå så viktig politisk.

– Han har altså innfridd?

– Ja, helt klart. Det var hovedgrunnen til at de stemte på ham. Når han levere på det, er de fornøyde, slår seniorforsker Svein Melby fast.

Kommentar: «Neppe den rekorden Trump ønsker å bli husket for»

Kan gape over for mye

Mjelde understreker:

– Presidenter er mer tilretteleggere enn direktører. De kan ikke flytte politiske fjell. Men med teft og evne kan de utnytte handlingsrom som oppstår fra tid til annen. Slik Obama utnyttet finanskrisen til å regulere økonomien mer. Slik Bush Jr. utnyttet 11. september til å intervenere i Midtøsten. Jeg er usikker på om all velgermisnøyen i 2016 egentlig representerte en stor mulighet for å endre USAs politiske kurs. En president kan fort feiltolke mandatet sitt og gape over for mye.

Aktuelt: Trump frigir dokumenter fra Russland-etterforskningen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid
Siste nytt
16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid
Populært