Meny

Tidligere bannlyst gruppe returnerte til Etiopia

Flere hundre tusen mennesker samlet seg i Etiopias hovedstad Addis Abeba lørdag for å ønske den tidligere bannlyste separatistgruppa Oromo-folkets frigjøringsfront (OLF) velkommen hjem. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hundretusener av etiopiere ønsket lørdag ledere og krigere fra den tidligere bannlyste separatistgruppa OLF velkommen hjem.

Sammen med to andre organisasjoner ble Oromo-folkets frigjøringsfront (OLF) fjernet fra en liste over terrorgrupper etter at statsminister Abiy Ahmed tiltrådte i april. Han har oppfordret dem til å komme hjem, samt lovet å utvide det politiske landskapet i landet.

Lørdag kom rundt 1.500 OLF-krigere tilbake til Etiopia fra nabolandet Eritrea. I hovedstaden Addis Abeba ble det holdt en stor velkomstkonsert for de hjemvendte.

Gruppen har siden 1970 kjempet for selvbestemmelsesretten for oromo-folket, Etiopias største etniske gruppe. Den har lenge opplevd å bli marginalisert, både politisk og økonomisk.

– Jeg er glad for å være her etter 26 år med kamper fra utsiden av Etiopia. Vi har strevd med å bringe forandringene vi nå ser i Etiopia. Vi ser nå positive tegn som innebærer respekt for loven. Det er grunnen til at vi er kommet, sa OLF-lederen Dawud Ibsa.

Statsministerens stabssjef Fitsum Arega ønsket lederne velkommen.

– En fredelig diskusjon om ideer vil bevege oss fra en konfliktfylt kultur til en fredfull en, skrev han på Twitter.

Abiy er den første oromo-politikeren til å bli statsminister siden det regjerende partiet tok makten i 1991. Før han kom til makten, herjet en to år lang masseprotest i Oromo- og Amhara-regionene mot regjeringen.

(©NTB)

Populært