Tidligere bannlyst gruppe returnerte til Etiopia

Flere hundre tusen mennesker samlet seg i Etiopias hovedstad Addis Abeba lørdag for å ønske den tidligere bannlyste separatistgruppa Oromo-folkets frigjøringsfront (OLF) velkommen hjem. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix
Flere hundre tusen mennesker samlet seg i Etiopias hovedstad Addis Abeba lørdag for å ønske den tidligere bannlyste separatistgruppa Oromo-folkets frigjøringsfront (OLF) velkommen hjem. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundretusener av etiopiere ønsket lørdag ledere og krigere fra den tidligere bannlyste separatistgruppa OLF velkommen hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med to andre organisasjoner ble Oromo-folkets frigjøringsfront (OLF) fjernet fra en liste over terrorgrupper etter at statsminister Abiy Ahmed tiltrådte i april. Han har oppfordret dem til å komme hjem, samt lovet å utvide det politiske landskapet i landet.

Lørdag kom rundt 1.500 OLF-krigere tilbake til Etiopia fra nabolandet Eritrea. I hovedstaden Addis Abeba ble det holdt en stor velkomstkonsert for de hjemvendte.

Gruppen har siden 1970 kjempet for selvbestemmelsesretten for oromo-folket, Etiopias største etniske gruppe. Den har lenge opplevd å bli marginalisert, både politisk og økonomisk.

– Jeg er glad for å være her etter 26 år med kamper fra utsiden av Etiopia. Vi har strevd med å bringe forandringene vi nå ser i Etiopia. Vi ser nå positive tegn som innebærer respekt for loven. Det er grunnen til at vi er kommet, sa OLF-lederen Dawud Ibsa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministerens stabssjef Fitsum Arega ønsket lederne velkommen.

– En fredelig diskusjon om ideer vil bevege oss fra en konfliktfylt kultur til en fredfull en, skrev han på Twitter.

Abiy er den første oromo-politikeren til å bli statsminister siden det regjerende partiet tok makten i 1991. Før han kom til makten, herjet en to år lang masseprotest i Oromo- og Amhara-regionene mot regjeringen.