Orkanen Florence nedgradert til laveste nivå, men:Ekstremværet Florence krever liv i USA

Se video: Orkanen har truffet østkysten av USA.
 
Folk går gjennom en oversvømt gate i New Bern i North Carolina fredag. Foto: Chris Seward / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mor og babyen hennes mistet livet da et tre falt over huset deres som følge av stormen Florence sørøst i USA. Enda to mennesker har mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Florence er nedgradert fra orkan til tropisk storm. Vind, stormflo og oversvømmelser truer fortsatt Carolina-delstatene, advarer meteorologer.

Samtidig står uværet nesten stille, og vindstyrken er redusert til inntil 32 sekundmeter. Regnet høljer ned over de rammede områdene, og flere hundre mennesker er reddet fra stigende flomvann.

– Stormen herjer med delstaten vår, sa guvernør Roy Cooper i delstaten North Carolina fredag.

Han uttrykte stor bekymring for lokalsamfunn som risikerer å bli nærmest utradert av uværet.

Flom største utfordring

Myndighetene ga tidlig i uka ordre om evakuering av de mest utsatte områdene, men flomvann kan gjøre svært stor skade på bygninger og infrastruktur.

På vei til USA er Florence svekket fra kategori 4-orkan til tropisk storm, noe som betyr at vinden på langt nær er like ekstrem som før. Mange trær er likevel blåst ned, og i havnebyen Wilmington i North-Carolina omkom en mor og den 8 måneder gamle babyen hennes, opplyser politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnets far ble brakt til sykehus med ukjent skadeomfang. Delstatens guvernør opplyser at en tredje person døde da han skulle koble til en generator i Lenoir, rundt 50 kilometer nord for Wilmington hvor en fjerde person er meldt omkommet.

Nærmest i ro

Samtidig er bygninger påført skader, og over en halv million mennesker er uten strøm.

Regn og flomvann er imidlertid den største trusselen, ikke vinden. Akkurat som meteorologene fryktet, har uværet Florence nærmest lagt seg i ro over områder nær kysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Værsystemet beveget seg bare i 6 kilometer i timen fredag. Dermed kan regnet vare lenger i områdene som er rammet.

– Orkanen Florence er kraftig, langsom og ubarmhjertig. Den er en brutal skapning som ikke er invitert, men som nekter å dra, sier Cooper.

I Wilmington våknet innbyggere fredag til krafttransformatorer som sprengte i lufta mens den ulende vinden sendte metallskilt, vannmasser og vrakdeler gjennom gatene. De fleste av småbyens innbyggere som ikke hadde flyktet på forhånd, holdt seg innendørs i strømløse hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormflo

Langs kysten fryktes det at stormflo og oversvømmelser skal kreve menneskeliv. Over 400 mennesker er blitt berget fra stigende flomvann i New Bern og Jacksonville i North Carolina. I Morehead City er det målt bølger på over 3 meter.

Til sammen er over 11 millioner mennesker bosatt i områder som var ventet å bli berørt av orkanen i USA. I tillegg til North Carolina er det erklært unntakstilstand i South Carolina, Maryland, Virginia, Georgia og hovedstaden Washington. Rundt 1,7 millioner innbyggere har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere siden mandag.

Oversvømmelser

Enkelte steder er det varslet 1 meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

Som følge av uværet har flyselskaper innstilt over 2.100 avganger til og med søndag. Flere cruiseskip har også måttet utsette avganger til Bermuda som følge av orkanen.