Meny

Supertyfon beveger seg mot Filippinene

En ansatt i Filippinenes luftstyrker foran et satellittbilde av tyfonen Mangkhut, som er ventet å ramme landet i løpet av helgen. Foto: Aaron Favila / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Over 800.000 mennesker skal evakueres fra kystnære strøk før supertyfonen Mangkhut ventes å treffe den nordvestlige delen av Filippinene.

Totalt fem millioner mennesker kan bli rammet av stormen på Filippinene, som av den amerikanske marinens Joint Typhoon Warning Center klassifiseres som en supertyfon. Vindstyrken er på nivå med en atlantisk orkan i kategori 5.

Tyfonen var først ventet å treffe den nordlige enden av Cagayan-provinsen tidlig lørdag, men har siden endret retning og ser ut til å treffe Isabela-provinsen lenger sør i landet, sier Filippinenes statsmeteorolog Chris Perez, som tilføyer at tyfonen også vil treffe Cagayan.

– Kursendringen vil ikke utgjøre så stor forskjell fordi tyfonen uansett er så stor, sier Perez.

Regnsky på 900 kilometer

En enorm regnsky på 900 kilometer i diameter vil føre med seg kraftig regn, som kan utløse jordskred og stormflo.

Fredag ettermiddag, lokal tid, er Mangkhut 470 kilometer unna land i Filippinene, og har en vindstyrke på 205 kilometer i timen og kast på 255 kilometer i timen.

Bøndene i Cayagan rammes av tyfonen i det de er i gang med å få ris- og kornavlingene i hus. Landet sliter fra før av med rismangel, og regionen er blant de viktigste jordbruksområdene.

48.000 hus i områdene på Filippinene som trolig vil rammes hardest er laget av lette materialer, noe som gjør menneskene her ekstra utsatt.

Filippinenes president Rodrigo Duterte sier at det er for tidlig å be om hjelp fra utlandet.

– Det kommer an på hvor alvorlig krisen blir. Hvis alt blir flatet ut, kan det hende at vi vil trenge litt hjelp, sier Duterte.

Bakgrunn: Kraftig tyfon utløser evakuering av 800.000 på Filippinene

100.000 evakuert i Kina

Tyfonen er mandag ventet å treffe Kina. Landet har iverksatt storevakuering i provinsen Guangdong, og over 100.000 innbyggere og turister har blitt ført i sikkerhet eller sendt hjem. Samtidig har over 36.000 fiskebåter blitt kalt inn til land, og tog- og fergeavganger har blitt innstilt.

Børsene i Shanghai og Manila har også sunket noe fredag, på grunn av investorer som er bekymret for konsekvensene av tyfonen.

Aktuelt: Skremmende vær-video viser hvor farlig orkanen Florence er

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært