Åtte menn tiltalt i omfattende menneskehandelsak i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nettverk som skal ha tvunget mennesker til Sverige for å tigge, antas å ha ført et millionbeløp ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte menn tiltales nå for menneskehandel i Växjö. Det skal være snakk om rundt 60 ofre.

Ifølge tiltalen skal flere tiggere ha blitt mishandlet hvis de sovnet eller ikke fikk inn nok penger. Andre skal ha blitt pålagt «bøter», og hvis de ikke klarte å få tak i nok mat, fikk de heller ingen.

Sju av de tiltalte er bulgarske statsborgere. En svenske er i tillegg tiltalt for medvirkning til menneskehandel. Alle nekter straffskyld.

– Vi mener at gjerningsmennene har utnyttet ofrenes situasjon i Bulgaria. Forholdene deres har vært dårlige, og de har blitt utnyttet. Vel fremme i Sverige har de blitt tvunget av gjerningsmennene til å tigge, sier statsadvokat Måns Biörklund.

Menneskehandelen skal ha pågått i perioden fra januar 2016 til desember 2017 da politiet rullet opp nettverket gjennom flere aksjoner i Kronobergs og Kalmars län. Politiet kom på sporet etter at en tigger ble bortført og grovt mishandlet.

– Det er millionbeløp som er ført ut, og vi ser at en aksjon i Bulgaria har sikret store verdier, blant annet kjøretøy, sier Mattias Sigfridsson i det svenske politiets region Syd.

13 ofre skal vitne når saken kommer opp senere i høst.