Pluto ble «degradert» til dvergplanet i 2006:Forskere hevder Pluto er en planet likevel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en ny studie fra University of Central Florida er ikke årsaken til at Pluto mistet sin status som planet gyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Pluto

* Dvergplanet i solsystemets ytterste sone, det såkalte Kuiper-beltet.

* Oppdaget i 1930 av Clyde William Tombaugh ved Lowell-observatoriet i Arizona.

* Navnet Pluto, hentet fra underverdenens gud i gresk mytologi, ble foreslått av den 11 år gamle skolejenta Venetia Burney.

* Er svært lyssvak og vanskelig å observere fra jorda.

* Består hovedsakelig av stein og is.

* Lenge regnet som solsystemets niende planet, men ble «degradert» til dvergplanet av Den internasjonale astronomiske union i 2006 etter funn av andre planeter på samme størrelse i solsystemets utkant.

* Bruker 248 år på et omløp rundt solen, i en bane som er skrå i forhold til de andre planetbanene.

* Har en diameter på omkring 2.300 kilometer og er dermed to tredeler så stor som vår hjemlige måne.

* Pluto har minst fem måner. Den største, Charon, er nesten 1.200 kilometer i diameter og er den største månen i forhold til moderplaneten i solsystemet.

* Har aldri før vært studert på nært hold av romsonder. Sonden New Horizons, som flyr tett forbi tirsdag 14. juli 2015, vil sende hjem de første nærbildene av Pluto.

(Kilde: SNL, Wikipedia, NASA)

Det er astrofysiker Philip Metzger som har ledet studien og som nå mener Pluto bør få tilbake statusen som planet. Eller rettere sagt; at den aldri burde mistet statusen.

Pluto ble «degradert» til dvergplanet av Den internasjonale astronomiske union (IAU) under en generalforsamling i 2006.

IAU vedtok da en ny definisjon av en planet med utvidet presisjon. Antall planeter i solsystemet ble dermed redusert fra ni til åtte.

Les også: 40-årsjubileum for oppdaginga av Pluto sin største måne

Litteratur fra de siste 200 år

Metzgers nye studie, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Icarus, mener denne definisjonen ikke er gyldig.

Ifølge en pressemelding fra University of Central Florida har Metzger studert vitenskapelig litteratur fra de siste 200 år på leting etter definisjoner av planeter.

Universitetet skriver at fysikeren kun fant én publikasjon fra 1802 som har en lignende definisjon som IAU, men at den var basert på et resonnement som i senere tid er motbevist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pluto-måne kan ha hatt underjordisk hav

Sammensatte, forbedrede fargebilder viser Pluto (nederst t.h.) og dvergplanetens måne Charon. Bildene ble tatt av Nasas New Horizons-sonde da den passerte gjennom Pluto-systemet 14. juli 2015. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI
Sammensatte, forbedrede fargebilder viser Pluto (nederst t.h.) og dvergplanetens måne Charon. Bildene ble tatt av Nasas New Horizons-sonde da den passerte gjennom Pluto-systemet 14. juli 2015. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

En viktig milepæl

En planet bør defineres basert på dens iboende egenskaper, i stedet for egenskaper som forandrer seg, ifølge fysikeren.

I studien foreslår Metzger at definisjonen av en planet bør baseres på om den har stor nok masse til at dens egen gravitasjon har gitt den en sfærisk form.

Ifølge fysikeren er dette en viktig milepæl i utviklingen av en planetarisk kropp fordi den tilsynelatende starter en aktiv geologi i planeten.

Med denne definisjonen hevder Metzger at Pluto både er mer dynamisk og mer levende enn Mars – og ikke minst at den er en planet.

SE VIDEO: Svar på fire spørsmål du ikke tør stille om Pluto:

SE VIDEO: Mystiske is-sletter funnet på Pluto: