Meny

Fikk 10.500 år gammelt forhistorisk dyr i garnet

GODT HJORT: Forbauselsen var stor da dette geviret plutselig ble fisket opp fra innsjøen under en fisketur 5. september i år. Bildet viser fiskeren Raymond McElroy sammen med restene av den irske kjempehjorten han og fiskekompisen dro opp fra innsjøen. Foto: Pat Grimes.

– Trodde det var fanden selv vi hadde fått.

To nordirske fiskere trodde knapt sine egne øyne da de så hva de hadde fått i garnet under en fisketur onsdag i forrige uke.

Raymond McElroy og Charlie Coyle var egentlig på utkikk etter ål, abbor, ørret og pollansik, da de kjente noe tungt i garnet.

Først trodde de at garnet måtte ha satt seg fast i noe drivtømmer, men da de endelig fikk dratt det opp, så de ikke et tre - men et stort, svart kranium med et enormt gevir.

– Jeg trodde det var fanden selv vi hadde fått i garnet. Det var like før jeg kastet det hele på sjøen igjen. Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre med det, forteller en av fiskerne, Charlie Coyle, til avisen The Irish Times.

Les også: Fant verdens eldste menneskeskapte tegning

Kjempehjort

Den spesielle fangsten fant sted på innsjøen Lough Neagh, den største innsjøen i Storbritannia, nær byen Ardboe i Nord-Irland.

Heldigvis dro fiskekompis Raymond McElroy kjensel på det de hadde dratt opp fra omlag seks meters dybde. Fire år tidligere hadde nemlig en annen fisker dratt opp kjevebeinet til en irsk kjempehjort i det samme området av sjøen. Episoden skapte overskrifter i lokale medier i 2014.

Irsk kjempehjort har vært utdødd i 10.500 år. Dyret var på størrelse med dagens elger, men med et gevir som kunne måle opp mot fire meter mellom ytterspissene.

Kjempehjorten de to fiskerne fikk i garnet ville trolig hatt en høyde på 1,91 meter. Geviret fiskerne dro opp målte 1,82 meter i bredde.

Les også: Tre nye fiskearter oppdaget i stillehavsgrop

Oppbevares hjemme

– Raymond har tatt med seg geviret hjem og oppbevarer det nå i en bod i hagen, i påvente av en avgjørelse om hvordan det skal preserveres og hvor det skal stilles ut, forteller Pat Grimes, som har tatt fotografiet av geviret, til ABC Nyheter.

Ifølge Grimes har det vært gjort flere funn av kjempehjort i innsjøen tidligere.

– Jeg fotograferte kjevebeinet som ble fisket opp i juni 2014 og sendte bildene til Ulster Museum. Da ble det meg fortalt at beinet var minst 14.000 år gammelt, men at det potensielt kunne være flere titalls tusen år gammelt.

– Kjempehjorten døde ut i Irland på samme tid som mennesket først kom hit, for omtrent 10.000 år siden, sier Grimes.

Les også: Fant romersk gullskatt i teaterkjeller

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært