Meny

Orkanen Florence har nådd land

Orkanen Florence har nådd land i North Carolina, melder USAs nasjonale orkansenter.

Orkanens øye er nå over småbyen Wrightsville Beach, skriver orkansenteret på Twitter.

Vindstyrken er nå på 150 kilometer i timen. Det tilsvarer en kategori 1-orkan.

Det er målt bølger på over 3 meter i byen Morehead City, mens elva Neuse har gått over sine bredder i New Bern og oversvømmer gater i byen.

1,5 millioner mennesker bor i områdene hvor myndighetene nå har innført obligatorisk evakuering.

Nedgradert

Deler av byen Emerald Isle, som ligger på øya Bogue Banks utenfor kysten av North Carolina, ligger nå under nesten to meter med sjøvann.

Orkanen er nedgradert til kategori 1-nivå, men myndighetene advarer fremdeles mot at stormflo, flom i elver og kraftig regn, kombinert med fortsatt sterke vinder og at orkanen beveger seg sakte, gjør at man venter enorme ødeleggelser.

– Det verste er ikke her ennå, men det som skjer nå er tidlige advarsler om hva som vil komme de neste dagene. Å overleve denne stormen vil bli en test for utholdenheten, lagarbeid, sunn fornuft og tålmodighet, sier North Carolina-guvernør Roy Cooper.

Aktuelt: Advarer om ekstrem nedbør og livsfarlig stormflo

SE VIDEO: Vær-kanal viser hvor farlig stormfloen kan være med skremmende grafikk:

Millioner blir trolig strømløse

Til sammen er over ti millioner mennesker bosatt i områder som trolig vil rammes av orkanen. I tillegg til North Carolina er det erklært unntakstilstand i South Carolina, Maryland, Virginia, Georgia og hovedstaden Washington. Rundt 1,7 millioner innbyggere har måttet evakuere hjemmene sine de siste dagene.

I North Carolina er nå over 150.000 husstander uten strøm, men det er anslått at opptil hele 4 millioner strømkunder kan bli sittende i mørket.

Union Point Park i North Carolina er oversvømt etter at elvene Neuse og Trent gikk over sine bredder torsdag. Foto: Gray Whitley / AP

Torsdag hadde rundt 12.000 personer flyttet til midlertidig innkvartering. Flere av fengslene i delstaten har måttet evakuere til sammen 3.000 innsatte.

USA-ekspert: – Orkanen «Florence» kan bli fjær i hatten for Trump

Oversvømmelser

Enkelte steder er det varslet 1 meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

En TV-stasjon i byen New Bern i North Carolina har for første gang i historien måtte evakuere bygningen på grunn av økende vannstand. En talsmann for bedriften sier veiene i området er oversvømte.

Meteorologene spår at Florence vil bevege seg inn i landet mellom fredag og lørdag.

Aktuelt: Kraftig tyfon utløser evakuering av 800.000 på Filippinene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært