Meny

Tyskland og Russlands utenriksministre møtes i forsøk på å hindre Idlib-katastrofe

Dette handler om å forhindre en humanitær katastrofe, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas i forkant av møtet med sin russiske motpart Sergej Lavrov. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Dette handler om å forhindre en humanitær katastrofe i Idlib, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas før møtet med sin russiske motpart Sergej Lavrov.

Fredagens møte finner sted i Berlin. FN forbereder seg på at 900.000 syrere i provinsen kan bli fordrevet hvis kampene i området eskalerer.

– Vi alle vet hva det er som står på spill, sier Maas.

Idlib har av regimet blitt brukt nærmest som et oppsamlingssted for opprørere. Opprørere fra andre områder i Syria som regimet har gjenerobret, har fått fritt leide til opprørskontrollerte Idlib.

Der kan det siste brutale slaget mot opprørerne ventes. Bashar al-Assad har varslet et stormløp mot provinsen, siden flesteparten av de gjenværende opprørerne, rundt 10.000 av dem, vil være konsentrert på ett område uten fluktmuligheter.

Aktuelt: Erdogan advarer mot massakre i Idlib

Forrige uke intensiverte Russland og syriske regimestyrker luftangrepene i Idlib.

– Russland spiller en nøkkelrolle og vi har våre forventninger til dem. Vi vil diskutere dette veldig åpent med hverandre, sier Maas.

Tyskland har ikke spilt en like sentral rolle i Syria-konflikten som Russland, et land som har hatt tung militær tilstedeværelse i området i flere år. Russerne er imidlertid avhengige av vestlig støtte i gjenoppbyggingen av Syria, noe som kan gi vestlige land et forhandlingskort.

Syrias president Bashar al-Assad (til venstre), som er nær alliert av Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP

– Dersom vi får en politisk løsning som fører til frie valg, er vi klare til å ta ansvaret for gjenbyggingen. Verken Iran, Tyrkia eller Russland kan ta det ansvaret på egen hånd, sier Maas.

Analyse: Assads grusomme «triumf» i Syria

Tyskland vil imidlertid ikke kreve avsettelsen av Bashar al-Assad som et vilkår for deltakelse i gjenbyggingsarbeidet.

Før Lavrovs avreise til Berlin, kritiserte han Tyskland for manglende engasjement i gjenbyggingsprosjektet. Det er poengløst å forplikte seg til gjenbygging om flyktninger ikke kan returnere trygt til Syria, kontret Maas.

Aktuelt: Bolton advarer Assad mot å bruke kjemiske våpen i Idlib

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært