Meny

Tysk etterretningssjef skaper splid i Merkels regjering

Etterretningssjef Hans-Georg Maassen (til venstre) har støtte fra innenriksminister Horst Seehofer. De to møttes før en høring i nasjonalforsamlingen i Berlin onsdag. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix

Tysklands statsminister Angela Merkel trues av en ny regjeringskrise etter koalisjonspartner SPDs krav om at landets etterretningssjef må gå av.

Sosialdemokratene (SPD) mener Hans-Georg Maassens uttalelser om høyreekstrem vold undergraver regjeringen og har bedt Merkel om å sparke ham.

Torsdag møttes Merkel, SPD-leder Andrea Nahles og innenriksminister Horst Seehofer. Seehofer er partileder i det erkekonservative CSU, søsterpartiet til Merkels CDU, og har slått ring om Maassen. Koalisjonspartnernes partiledere ble ikke enige, men samtalene skal fortsette tirsdag.

Maassen, som leder den føderale sikkerhetstjenesten BfV, har blitt anklaget for å bagatellisere de høyreekstreme protestene i byen Chemnitz. Merkel fordømte i etterkant det hun kalte en «jakt på utlendinger», og viste til videoer fra sosiale medier. Én av videoene viste to arabiske menn som ble overfalt under demonstrasjonene.

Deretter tonet Maassen tilsynelatende ned omfanget av volden, hevdet det ikke var noen beviser for Merkels uttalelse og stilte spørsmål ved om videoen var ekte. Siden har etterretningssjefen snudd og bekreftet at bildene er ekte.

– Maassen må gå

Kritikere mener imidlertid at Maassens uttalelser spilte rett inn i hendene på høyreekstremistene.

– Det er helt åpenbart for SPD-ledelsen at Maassen må gå. Merkel må ta grep, sier generalsekretær Lars Klingbeil i SPD.

Innenriksminister Seehofer sa onsdag at han har tillit til Maassen. Det er bare tre måneder siden Merkels regjering sto i fare for å bryte sammen på grunn av sterk intern uenighet i håndteringen av flyktninger og migranter.

Anklages for AfD-bånd

Spørsmål er også tidligere stilt ved Maassens mulige politiske motivasjon, og han er blitt beskyldt for å ha et for nært forhold til ytre høyre-partiet AfD. Etterretningssjefen har benektet en påstand om at han skal ha gitt AfD-ledere råd om hvordan de kan unngå å bli satt under overvåking.

Torsdag dukket det opp nye anklager mot Maassen, da en av AfDs folkevalgte hevdet at etterretningssjefen hadde gitt ham upublisert offisiell statistikk.

Maassen tok over som sjef for BfV i november 2012. Forgjengeren ble tvunget til å gå av da det kom fram at etterretningstjenesten hadde ødelagt dokumenter om mistenkte fra den nynazistiske cellen NSU, som har stått bak en rekke rasistisk motiverte drap.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært