Meny

Spanias folkevalgte godkjenner at Francos levninger graves opp og fjernes

Diktatoren Francisco Francos levninger skal graves opp og fjernes fra det kontroversielle mausoleet i El Escorial. Foto: Andrea Comas / AP / NTB scanpix

Den spanske nasjonalforsamling godkjente torsdag at levningene til diktator Francisco Franco skal graves opp og fjernes fra et mausoleum over falne.

Spørsmålet om Franco er svært ømtålig i den spanske befolkning, noe som gjenspeiles i tallene fra avstemningen. Regjeringsforslaget ble vedtatt med 172 stemmer, to stemte imot og 164 avsto.

Den sosialistiske statsminister Pedro Sanchez, som kom til makten i juni, har gjort fjerning av Francos levninger fra monumentet i Valle de los Caidos (De falnes dal) til en av sine prioriterte saker. Regjeringen vil gjøre stedet til et minnesmerke for alle spanjoler, viet forsoning.

– Rettferdighet. Hukommelse. Verdighet. I dag tar Spania et historisk skritt. I dag er vårt demokrati blitt bedre, skrev Sanchez på Twitter da resultatet var klart.

Den spanske regjeringen har varslet et omfattende oppgjør med Franco-tiden og vil blant annet opprette en sannhetskommisjon som skal granske overgrepene som fant sted under diktatoren.

Blant annet skal det letes etter mennesker som forsvant under borgerkrigen mellom 1936 og 1939, og i årene som fulgte.

Massegraver skal åpnes og alle symboler som hyller Franco og hans regime, skal fjernes, blant dem gatenavn oppkalt etter diktatorens generaler.

Les også: Slik hedrer Spania sin Franco

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært