Meny

En pågrepet for tyveri av svenske kronjuveler

Svensk politi har pågrepet en person som er mistenkt for å ha stjålet kronjuveler fra Strängnäs domkirke i juli i år. Kronjuvelene er ennå ikke funnet.

Den mistenkte gjerningspersonen ble pågrepet onsdag og skal framstilles for varetekt senest lørdag klokken 12. I mellomtiden vil politiet gjennomføre avhør.

– Vi vet jo at det var minst to personer som deltok i dette tyveriet, så forhåpentligvis kan avhøret gi ledetråder om hvor de stjålne gjenstandene er. Det er først og fremst det politiet jobber med nå, sier Robin Simonsson ved den svenske påtalemyndighetens pressetjeneste.

Kirken sier de er fornøyde med at det er framdrift i etterforskningen.

– Det er gledelig at det er gjort framskritt, og vi håper dette kan føre til at begravelsesregaliene gjenfinnes og gis tilbake til domkirken, skriver domprost Christofer Lundgren i en pressemelding.

– Begravelsesregaliene er en del av den svenske kulturarven. Tyveriet rammer derfor det svenske samfunnet, og ikke først og fremst domkirkemenigheten, fortsetter han.

Internasjonalt etterlyst

Kronjuvelene som ble stjålet, tilhørte Gustav Vasas sønn, kong Karl IX. Han ble gravlagt i Strängnäs domkirke i 1611.

De såkalte begravelsesregaliene, som består av kongens krone, et rikseple, samt kronen til dronning Kristina, som døde i 1625, var utstilt i kirken i en låst sikkerhetsmonter med påmontert alarm.

Riksregaliene har vært internasjonalt etterlyst etter tyveriet.

Funnet i søppelsekk

Politiet har siden tyveriet skjedde lett med lys og lykte etter de to gjerningspersonene, som sist ble sett løpende fra domkirken ned til en motorbåt som lå fortøyd nedenfor domkirken.

Hva tyvene har gjort med kronjuvelene, er høyst uklart, ettersom de ifølge politiet nærmest er uomsettelige.

Også i 2013 stakk tyver av med svenske kronjuveler. Den gang var det kronen til Gustav Vasas sønn, Johan III, som var oppbevart i marmorsarkofagen til halvbroren, kong Erik XIV, som forsvant.

De ble senere gjenfunnet i en søppelsekk.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært