Meny

USA vil ha strengere straff for sviktende FN-styrker

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa til FNs sikkerhetsråd onsdag at nøkkelen til fredsbevarende operasjoner er tillit mellom beskytterne og dem de beskytter, og at når dette ikke er til stede vil oppdraget mislykkes. USA ønsker derfor strengere straff mot dem som svikter i sitt oppdrag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA prøver å få FNs sikkerhetsråd med på en resolusjon om å rette strengere straff mot fredsbevarende styrker som svikter i sitt oppdrag.

Det skal gjelde dem som mislykkes med å beskytte sivile. Som straff ønsker USA å kunne sende de ansatte hjem eller å nekte å betale landene de tilhører.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa til Sikkerhetsrådet onsdag at nøkkelen til fredsbevarende operasjoner er tillit mellom beskytterne og dem de beskytter, og at når dette ikke er til stede, vil oppdraget mislykkes.

– Enda verre enn mislykket beskyttelse er tilfeller der sivile har blitt angrepet, misbrukt og utnyttet av fredsbevarende styrker som er der for å beskytte dem, sa hun.

FN har sendt ut fredsbevarende styrker på 96.000 mann til 14 oppdrag i områdene Midtøsten, Afrika, Haiti og Kashmir-regionen mellom India og Pakistan. Flere av styrkenes ansatte har blitt anklaget for seksuelle overgrep og forsømmelse i beskyttelsen av sivile.

Land som bidrar til tropper til de forskjellige oppdragene, har bak lukkede dører uttrykt misnøye med forslaget, ifølge nyhetsbyrået AP. Russland og Kina sier det må tas stilling til styrkenes bidragsyteres eget syn. Russland sier derimot at de kan støtte en mildere form for redegjørelse om personellets prestasjon, men ikke en som var rettslig bindende.

I fjor mottok FN 138 anklager om seksuell utnyttelse og overgrep. Omtrent halvparten var rettet mot de fredsbevarende styrkene. Generalsekretær António Guterres har lovet å skjerpe FNs håndtering av anklager rettet mot de ansatte.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært