Meny

Frykter Florence vil bli liggende ved kysten

Meteorologer frykter at orkanen Florence skal legge seg i ro ved USAs østkyst i flere dager. Store områder kan bli rammet av stormflo og enorme mengder regn.

– Kom dere ut av dens vei. Ikke lek med den, dette er en stor en, oppfordrer president Donald Trump innbyggerne i de utsatte områdene.

Endringer i orkanvarslene gjør at steder som før ble ansett som forholdsvis trygge, er kommet i faresonen. I tillegg til flere andre delstater risikerer Georgia å bli rammet av Florence.

Georgias guvernør Nathan Deal erklærte onsdag unntakstilstand i hele delstaten. Tidligere er unntakstilstand blitt erklært i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

Florence svekket seg litt noen timer senere til en kategori 3-orkan. Det innebærer vedvarende vindstyrker på opptil 57 meter per sekund.

Bakgrunn: – En ekstremt farlig, livstruende, historisk orkan

– Dårlige nyheter

USAs nasjonale orkansenter tror Florence vil bevege seg noe lenger sør og vest enn tidligere antatt. I tillegg ser det ut til at den kan bli liggende rett utenfor kysten i flere dager før den beveger seg innover i landet lørdag.

Dette er usedvanlig dårlige nyheter, sier orkanforsker Brian McNoldy ved University of Miami.

Stormflo og ekstrem nedbør kan ramme en større del av kysten enn ekspertene tidligere regnet med.

Det fryktes at vannstanden noen steder vil stige nesten fire meter. I enkelte områder er det varslet nesten en meter nedbør.

Én av meteorologenes datamodeller har tidligere beregnet at nedbørsmengdene kan bli større enn 1 meter – nærmere bestemt 1.140 millimeter i deler av North Carolina.

25 meter høye bølger

Onsdag ble det registrert 25 meter høye bølger nær orkanens øye ute i Atlanterhavet. Uværet nærmer seg kysten med en fart på 24 kilometer i timen.

Fakta om orkaner i USA:

* Andrew (1992): Forårsaket store skader på Bahamas, det sørlige Florida og Louisiana. Det finnes ingen sikre målinger av de høyeste vindhastighetene fordi vindmålerne ble blåst i stykker.

* Katarina (2005): Den mest ødeleggende orkanen i amerikansk historie. Store områder ble oversvømt. Minst 1.200 mennesker omkom, hovedsakelig i New Orleans, der 75 prosent av byen sto under vann.

* Sandy (2012): Forårsaket stor skader langs kysten av USA, samt på Cuba og i Haiti. Minst 110 mennesker døde i USA, og 59 i Karibia. Bare i New York forårsaket orkanen skader til en verdi av 42 milliarder dollar, rundt 350 milliarder kroner.

* Orkansesongen 2017 brakte med seg flere alvorlige orkaner. I august tok Harvey livet av minst 70 mennesker sør i USA, i september døde 72 mennesker da Irma rammet det sørlige Florida, før orkanen Maria tok livet av over i minst 3.000 mennesker i Puerto Rico, og ødela store deler av øyas infrastruktur.

Rundt 1,7 millioner mennesker har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere. På motorveiene er det lange køer av folk som forsøker å komme seg vekk fra de utsatte områdene.

Et satellittbilde av orkanen Florence som er på vei over Atlanterhavet mot den amerikanske østkysten. Foto: NOAA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I områdene som kan bli rammet, ligger det en rekke atomkraftverk og industrianlegg med store avfallslagre. Myndighetene sender ekstra inspektører til fire kjernekraftverk og trapper opp bemanningen i tilfelle noen av dem får problemer.

– Må komme seg bort

Mens mange innbyggere langs kysten har lystret myndighetenes evakueringsordrer, har andre spikret planker på husene og butikkene sine i håp om å kunne stå imot stormen.

North Carolinas guvernør Roy Cooper advarer om at det kan være svært risikabelt å bli værende hjemme.

Alle i evakueringssonen må å komme seg bort umiddelbart, sier han.

– Dette er ikke en storm folk trenger å stå imot. Dette er en storm som er historisk, kanskje en hendelse som kun skjer gang i livet.

Bakgrunn: Over 1,5 millioner bedt om å evakuere i påvente av orkan

Populært