Meny

Putin: Britene anklager to sivile for Skripal-attentat

Russlands president Vladimir Putin hevder de to navngitte russerne som Storbritannia mener sto bak attentatet på Sergej Skripal, er sivile. Foto Mikhail Metzel/TASS News Agency Pool Photo via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
De to mennene som britene har siktet for å ha forgiftet en tidligere russisk spion, er sivile og ikke etterretningsagenter, ifølge president Vladimir Putin.

Russiske myndigheter har lenge nektet for å ha noe med giftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury å gjøre.

Tidligere i september etterlyste Storbritannia de to russiske mennene Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, som de mener sto bak attentatet.

Det er uvisst om dette er mennenes virkelige navn, men britene offentliggjorde også flere bilder av dem.

Ifølge britenes statsminister Theresa May er de to mennene trolig agenter i Russlands militære etterretningstjeneste GRU.

Vet hvem de er

– Vi har selvsagt undersøkt hvem disse menneskene er og vi vet nå hvem de er. Vi har funnet dem, sier Putin til nyhetsbyrået TASS.

Han nekter imidlertid for at de to mennene er tilknyttet russisk etterretning og sier at de er sivile.

– Jeg kan forsikre om at det ikke er noe ekstraordinært eller kriminelt her, sier Putin, som oppfordrer de to mennene til å stå fram.

– De bør kontakte mediene. Jeg håper at de vil fortelle sin historie, sier han.

Aktuelt:  Britene gir Putin ansvaret for Skripal-attentatet

Flere ofre

Både far og datter Skripal overlevde nervegiftattentatet i den engelske småbyen i mars.

I juni ble to andre briter funnet bevisstløse i et hus i Amesbury om lag 13 kilometer fra Salisbury. En av dem, Dawn Sturgess, døde noen dager senere. Også disse to ble forgiftet med novitsjok etter å ha funnet en henslengt parfymeflaske.

Storbritannia la raskt skylden for Skripal-attentatet på Russland og utviste flere russiske diplomater.

Over 20 andre vestlige land, blant dem Norge, fulgte opp og til sammen 150 russiske diplomater ble erklært uønsket. Russland svarte med å utvise et tilsvarende antall vestlige diplomater.

Aktuelt:  Russland: – Uakseptabelt med Skripal-sanksjoner

Se video: Julia Skripal snakket til pressen for første gang siden angrepet:

Populært