Meny

Ny feil hos Valmyndigheten i Sverige

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson sikret seg 63 representanter i Riksdagen, ikke 62 som den foreløpige mandatfordelingen først tydet på. Foto Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er oppdaget en ny feil i det foreløpige valgresultatet som er utarbeidet av Valmyndigheten i Sverige.

Matematikkprofessor Svante Linusson, en av Valmyndighetens eksperter, omtalte feilen på Facebook tirsdag.

– Det virker som det finnes distrikt som ikke er innrapportert, skrev han.

Professoren viste spesielt til valgdistriktet Pomona i Ängelholm i Skåne. På Valmyndighetens hjemmesider var det tirsdag blanke felter der antallet avgitte stemmer i Pomona skulle stått.

– Vet ikke hva det skyldes

Litt senere fikk nyhetsbyrået TT bekreftet at det dreide seg om en feil og at stemmene fra Pomona ikke er regnet inn i det foreløpige nasjonale resultatet fra riksdagsvalget.

– Resultatet finnes hos länsstyrelsen, men vi har ikke fått det inn. Hva det skyldes, vet vi ikke, sier Valmyndighetens pressekontakt Lars Aden Lisinski.

De forsvunne stemmene vil først bli regnet inn i valgresultatet onsdag. Men Valmyndigheten har allerede sjekket at de ikke vil påvirke fordelingen av representanter i Riksdagen.

Mistet mandat

Mandag ble ett mandat overført fra Centerpartiet til Sverigedemokraterna etter at en feil ble oppdaget i et valgdistrikt i Västra Götaland.

Feilen ble offentlig kjent etter at TT ba Valmyndigheten sjekke hvorfor mandatfordelingen plutselig hadde endret seg. TT ble gjort oppmerksom på endringen av NTB i Norge.

Uansett er det kun snakk om foreløpige valgresultater i Sverige enn så lenge. De endelige resultatene vil bli offentliggjort etter at forhånds- og utenlandsstemmer er talt opp i slutten av uken.'

Statsviter Marja Lemne har kritisert Valmyndigheten for flere feil og problemer og mener en gransking av myndigheten bør vurderes.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært