Meny

Trump innleder 11. september med konspirasjonsteori

PÅ VEI: President Donald Trump og førstedame Melania Trump går om bord i Air Force One i Washington i morgen på vei til Pennsylvania, der de skal hedre ofre for terrorangrepet 11. september 2001. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Donald Trump innleder 11. september med nye påstander om konspirasjon på Twitter - timer før den omstridte boken om ham slippes.

Denne gang er det ikke forfatter av «Fear: Trump in the White House» , Bob Woodward, som får på pukkelen.

Presidenten mer enn antyder at det har funnet sted en sammensvergelse mellom selveste Justisdepartementet, FBI, Russland, Clinton og spioner - mens han selv er helt uskyldig, fremgår det av dagens første melding i en Twitter-tirade fra Det hvite hus.

– Vi har ikke funnet noe som viser samarbeid mellom president Trump og Russland, absolutt ingenting. Men hver dag får vi mer dokumentasjon som viser en sammensvergelse mellom FBI og Justisdepartementet, Hillary-kampanjen, utenlandske spioner og russere. Helt utrolig, skriver Trump, og siterer to reportere i Fox News.

Fox er presidentens foretrukne TV-kanal, og det er allmenn kjent at han starter dagene sine med å se deres TV-show før han begynner å taste ut til sine 54,4 millioner følgere.

Les også: Woodward beskriver kaos i Det hvite hus

Som Obamas justisminister

I sin påfølgende Twitter-melding angriper han Justisdepartmentet og FBI. Han hevder de ikke gjør noen ting, selv om Fox, ifølge Trump, har avslørt at det er funnet nye tekstmeldinger fra den sparkede FBI-agenten Peter Strzok. De skal avdekke en strategi for å lekke til medier.

Agent Peter Strzok fikk sparken for å ha utvekslet kritiske tekstmeldinger om Trump med FBI-advokaten Lisa Page, som han hadde et forhold til.

I sin tredje strake morgenmelding får justisminister Jeff Sessions indirekte gjennomgå - igjen. Ham har Trump drevet en mobbekampanje mot siden Sessions sa seg inhabil i Russland-granskingen, og dermed ikke kunne sparke spesialetterforsker Robert  Mueller, som fremstår som en stadig spissere sten i  presidentens sko.

– Eric Holder kunne styrt Justisdepartementet akkurat nå, og det ville ikke ha utgjort noen forskjell, taster Trump - og siterer Fox-stjernen Lou Dobbs.

Demokraten Holder var justisminister under Barack Obama.

Aktuelt: Minst én million evakueres: – En ekstremt farlig orkan

Orkan i vente

Dagen i dag blåser det surt fra flere kanter for USAs president.

Orkanen Florence er ventet å slå inn over statene Nord- og Sør-Carolina og Virginia torsdag, og myndighetene har bedt én og en halv million mennesker forlate hjemmene sine tirsdag ettermiddag norsk tid. Mandag kveld sendte presidenten ut en rekke meldinger der han lovet støtte, og oppfordret folk å etterkomme myndighetenes råd.

Fra Det ovale kontor la ha ut bilder av seg  selv mandag kveld sammen med visepresident Mike Pence og stabssjef John Kelly. Trioen har to A4-ark hver med kart som viser værsituasjonen på USAs østkyst.

– Vi er her for dere. Vær trygge, oppmuntret Trump.

Les også:  Woodward: Trump sendte nesten ut farlig Nord-Korea-melding

OVERBLIKK: Presidenten i Det ovale kontror sammen med stabssjef John Kelly (lengst til høyre) og visepresident Mike Pence mandag kveld. Foto: Skjermdump Twitter

Minnes terrorofre

Senere i dag skal Donald Trump og  førstedame Melania Trump markere 17-årsdagen for terrorangrepene 11. september 2001 i Shanksville i Pennsylvania, der et fly fra United Airlines krasjlandet.

Passasjerer om bord skal ha hindret terroristene som hadde kapret flyet å styrte i hovedstaden Washington. 40 passasjerer og crewet omkom.

Nær 3000 mennesker ble drept i angrepene da fly styrtet inn i tvillingtårnene World Trade Center, Pentagon og altså i Shanksville.

Les også: Watergate-journalists nye bok om Trump trykkes i millionopplag

Frykt er «ekte makt»

Samtidig slippes den berømte journalisten Bob Woodwards meget kontroversielle bok «Fear» (Frykt). De mest pikante detaljene er allerede lekket, men boken topper likevel bestselgerlistene i USA, Canada, Storbritannia og Tyskland.

Tittelen «frykt» henviser til begrepet Trump selv overfor journalister kalte «ekte  makt».

Ifølge Bob Woodward vurderte han også andre alternativer som tittel, blant annet «Crazytown». Det tilegner han et sitat fra stabssjef John Kelly, som skal ha uttrykt det om Det hvite hus under Trump. Kelly nekter selv at han har sagt det.

«Zoo Without Walls» - dyrehage uten gjerder - var et annet alternativ, ifølge USA Today. Det skal ha vært Kellys sparkede forgjenger Reince Priebus' karakteristikk.

Samtlige titler henspeiler på at Woodward tegner et bilde av Det hvite hus under Donald Trump som et komplett kaos ledet av en ustabil president der de ansatte stadig forøker å stoppe ham i å gjøre noe som kan ende katastrofalt.

Trump har gjort det svært tydelig hva han mener om både Woodward og boken på sosiale medier.  Tirsdag varslet han at han skal skrive egen bok.

Aktuelt: Trump vil skrive egen bok: – Jeg skal gi dere sannheten

Populært