Meny

Tsipras maner til kamp mot nyliberalisme og høyrepopulisme i EU

Hellas' statsminister Alexis Tsipras var tirsdag i EU-parlamentet for å diskutere EUs framtid med de folkevalgte. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hellas' statsminister Alexis Tsipras mener nyliberalistisk politikk og økende nasjonalisme og fremmedfrykt kan få samholdet i EU til å rakne.

EUs håndtering av finanskrisen, migrasjonskrisen og terrorkrisen har avslørt alvorlige mangler, sa Tsipras i en tale til de folkevalgte i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag.

Han beskyldte EU for å ha møtt krisene med nyliberalistisk politikk der teknokrater har fått styre, og der beslutninger er tatt bak lukkede dører på uformelle møter.

– Dette har fôret sjåvinismen og høyrepopulismen, advarte den venstreorienterte statsministeren.

Hat, fremmedfrykt og nasjonalisme har gitt vekst til ytre høyre, men har fått fotfeste også i tradisjonelle politiske partier, fastholdt han.

– Rasisme og fremmedfrykt er i ferd med å bli dominerende også innenfor tradisjonelle konservative partier. Og ikke bare hos dem.

Ifølge Tsipras har utviklingen ført til en maktforskyvning i EU som kan true hele det europeiske prosjektet.

– Vi må ikke la den europeiske ideen bli knust mellom destruktiv nyliberalisme og det grufulle ytre høyre.

Hellas avsluttet i sommer et åtte år langt kriseprogram som har tvunget fram svært smertefulle kutt og reformer i landet.

Samtidig er Hellas, med sin grense mot Tyrkia og Middelhavet, blant de landene i EU har tatt imot flest flyktninger og migranter.

(©NTB)

Populært