Meny

400 år gammel kirkekunst fikk makeover - resultatet latterliggjøres

I et kapell i den vesle byen Ranadoiro nord i Spania har flere religiøse trefigurer fra det 16. århundre blitt restaurert. Det gikk bare sånn passe. Foto: AFP / NTB scanpix.

Jomfru Maria fikk eyeliner, leppestift og sjokkrosa hud mens Jesusbarnet liknet en playmofigur da en amatørmaler ville pusse opp 400 år gammel kirkekunst. Nå har spanske konservatorer fått nok.

I et kapell i den vesle byen Ranadoiro nord i Spania har flere religiøse trefigurer fra det 16. århundre blitt restaurert. Ikke av utdannede fagfolk ... men av en kvinnelig butikkeier som driver med litt maling på si.

Resultatet er sjokkfargede figurer med leppestift, neglelakk og eyelinere.

– Jeg er ikke profesjonell, men jeg har alltid tenkt at jeg kunne gjøre dette. Og figurene trengte virkelig å bli malt, sier den lokale butikkeieren Maria Luisa Menendez som har oppgradert de historiske figurene til noe som minner om 80-tallets Disneyfigurer.

De fleste synes enige i at restaureringen av disse figurene er heller mislykket. Foto: AP / NTB scanpix.

Ifølge spanske medier tok Menendez kontakt med den lokale presten i landsbyen for å be om tillatelse til å male kapellets religiøse artefakter. Hun mente nemlig at figurene så heslige ut, og at de kunne trengt en oppgradering.

– Jeg fargela dem så godt jeg kunne. Jeg synes det så bra ut, og naboene likte det også , forteller Menendez til spanske El Comercio.

Fjellandsbyen Ranadoiro har bare 28 fastboende. Forutenom disse er det få som har applaudert eller uttrykket begeistring over kvaliteten på amatørkunstnerens velmenende overhaling.

Tvert i mot har restaureringsforsøket fått eksperter og lokalpolitikere til å rase.

– En hevn

Kultur- og utdanningsminister Genaro Alonso i regionen Asturias sier i en uttalelse at det hele minner mer om et hevnforsøk enn en restaurering. Det spanske konservator- og restaureringsforbundet ACRE later på sin side til å være i sjokk.

Da en lokal lærer skulle pusse opp statuen av helgenen St. Jørgen (venstre) tidligere i sommer, ble resultatet litt for likt tegneseriefiguren Tintin. Foto: ACRA.

«Er det ingen som bekymrer seg for den stadige ødeleggelsen i vårt land? Hvilket samfunn tillater passivt at forfedrenes arv ødelegges rett foran våre øyne?» skriver ACRE i en twittermelding.

I en mail til svensk SVT skriver ACRE at spanske politikere nå må ta affære og skjerpe loven som skal beskytte kirkekunst i Spania.

– Loven er ineffektiv. Man kan bryte den helt uten juridiske konsekvenser, sier Fernando Carrera til SVT.

Les også: Verdens verste turister

Katatrofale arbeid

Maleriet Ecce Homo ble restaurert av en 80 år gammel dame i den spanske byen Zaragoza i 2012. Resultatet imponerte ingen. Foto: AP / NTB scanpix.

De neonfargede kirkestatuene i Ranadoiro føyer seg inn i rekken av andre katastrofale restaureringseksempler fra Spania de siste årene.

Tidligere i sommer ble en statue av den kristne helgenen St. Jørgen fra 1600-tallet restaurert av en lokal håndverkslærer i den spanske byen Estella. Resultatet ble en tegneserieaktig statue med farger som garantert ikke var tidsriktige for 1600-tallet.

Sommeren 2012 skapte et annet mislykket restaureringsarbeid overskrifter verden over.

Da forsøkte en 80 år gammel spansk kvinne å fikse litt på det 100 år gamle Jesus-portrettet Ecce Homo. Etter at den eldre kvinnen var ferdig med oppussingen, så ansiktet ut som en veldig hårete ape i en dårlig passende tunika.

Les også: Amatør «restaurerte» maleri til det ugjenkjennelige

Populært