Meny

Russland holder rekordstor militærøvelse

Se video: Over 300.000 soldater gjør seg klare til Russlands største militærøvelse siden den kalde krigen.

Over 300.000 russiske, kinesiske og mongolske soldater har innledet den største militærøvelsen siden den kalde krigen. En øvelse på storkonflikt, mener NATO.

Militærøvelsen Vostok-2018 blir holdt i det østlige Sibir og er ifølge det russiske forsvarsdepartementet den største siden 1981.

Foruten over 300.000 soldater inngår 36.000 militære kjøretøy, 1.000 fly og 80 marinefartøy i den ukelange øvelsen.

– Forestill dere 36.000 militære kjøretøy i bevegelse samtidig, stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og kampvogner, alt under forhold som ligger så tett opptil en kampsituasjon som mulig, sier Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Les også: CNBC: Russland har mistet atomrakett i Barentshavet

Øver på storkonflikt

NATO mener øvelsen nok en gang viser hvor opptatt russerne er av å øve på «storkonflikt».

36.000 militære kjøretøy deltar i den russiske militærøvelsen Vostok-2018, som denne uka blir holdt øst i Sibir. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Øvelsen passer inn i et mønster vi har sett over tid: et mer selvsikkert Russland, med en betydelig økning av forsvarsbudsjettet og det militære nærværet, sier NATOs pressetalskvinne Oana Lungescu.

– De siste årene har vi sett en betydelig militær oppbygging i Russland, inkludert rundt Østersjøen og Svartehavet og i Middelhavet. I tillegg har Russland vist vilje til å bruke militærmakt mot naboland, for eksempel Ukraina og Georgia, påpeker hun.

Lungescu tilføyer at Russland har brifet NATO om øvelsen, og at NATO er blitt invitert til å sende en observatør.

Les også: Største militærøvelse siden Sovjetunionens fall

Trump advarer Iran, Russland og Syria mot å angripe Idlib

Avviser kritikk

En talsmann for president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, har tidligere avvist kritikken fra NATO og sa at det er helt avgjørende og høyst forståelig at Russland ønsker å kunne forsvare seg selv mot det han omtalte som «en ofte aggressiv og uvennlig» omverden.

Russland viser til NATOs utvidelse østover og avviser samtidig Vestens kritikk etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Ukraina i 2014.

Den siste storøvelsen, Vostok-2014, fant sted i 2014 og samlet 155.000 soldater. Fjorårets øvelse, Zapad-2017, foregikk både på russisk og hviterussisk territorium. Der deltok ifølge Moskva omkring 12.700 soldater.

NATO mistenker imidlertid Russland for å ha underrapportert størrelsen på denne øvelsen. Enkelte NATO-land i øst mener den omfattet mer enn 100.000 soldater.

Les også: Putin: Russland har testet flere nye atomvåpen

Øver på konflikt

NATO har fordømt den russiske storøvelsen og hevder at det er en øvelse på storkonflikt.

– Den føyer seg inn i et mønster som vi har sett over tid – et mer selvsikkert Russland, som øker sitt forsvarsbudsjett og militære nærvær, sa NATOs talsmann Dylan White i forrige måned.

Les også: Russland planlegger den største militærøvelsen siden 80-tallet

SOHR: Intense russiske luftangrep i Idlib

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært