Oljehovedkvarter under angrep i Libya

Se video: Oljehovedkvarteret i Lybia er under angrep. Minst to er drept og flere har blitt tatt som gisler.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedkvarteret til Libyas nasjonale oljeselskap (NOC) i Tripoli er under angrep, og flere holdes som gisler. Minst to er drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nettavisen The Libyan Observatory har maskerte og væpnede menn stormet bygningen etter at det først ble meldt om sammenstøt med vakter utenfor.

Libyske Alaan TV melder at seks opprørere fra den ytterliggående islamistgruppa IS har angrepet bygningen etter å ha utløst sprengladninger utenfor.

Hovedkvarteret står i brann

En talsmann for innenriksdepartementet, Ahmed Salem, opplyser til Libya TV at to sikkerhetsvakter ble drept utenfor bygningen.

Øyenvitner forteller at det kan høres skyting, og at bygningen står i brann. Brannmannskaper skal være i ferd med å evakuere mennesker fra de øverste etasjene, og skadde blir hjulpet bort fra området.

En NOC-ansatt som flyktet ut av et vindu i bygningen, sier til Reuters at han så flere mennesker bli skutt under angrepet.

Les også: Utvalg feller dom over Norges Libya-bombing

Unntakstilstand i Libyas hovedstad

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Holder gisler

Libyas innenriksminister, brigadegeneral Abdul Salam Ashour, bekrefter at angriperne har tatt flere mennesker som gisler.

– Våre folk vil gå inn og redde gislene, sier han.

En talsmann for al-Redaa, militsgruppe som opererer som politi i Tripoli, sier at sikkerhetsstyrkene nå jakter på angriperne.

– Men vi prioriterer å evakuere sivile som er innesperret. Situasjonen er under kontroll, sier Ahmed Ben Salem.

Olje-kollaps

Oljenæringen er ryggraden i landets økonomi, men kollapset etter at opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Oljeproduksjonen falt med mer enn to tredeler fra 1,6 millioner fat om dagen til under 500.000 fat, og ulike militsgrupper har kjempet om kontroll over oljeanleggene.

Salg av olje står for 90 prosent av statens inntekter og finansierer både lønninger i offentlig sektor og ulike subsidier.

En samlingsregjering med internasjonal støtte kontrollerer oljeinntektene i dag, men en rivaliserende regjering øst i landet har etablert sin egen sentralbank.