Ekstremværet Florence fra storm til orkan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tropiske stormen Florence har økt i styrke og er nå kategorisert som orkan. På vei til USA ventes orkanen å øke til kategori 4 innen tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet Florence har vokst over Atlanterhavet og nådde orkan styrke søndag morgen lokal tid, med vindhastighet over 33 meter per sekund, opplyser USAs nasjonale orkansenter (NHC). Søndag kveld var vinden oppe i nesten 39 meter per sekund, og NHC advarer om at det trolig blir en svært farlig orkan i dagene framover.

Klokka 17 lokal tid lå Florence 1.160 kilometer sørøst for Bermuda og beveget seg vestover. NHC anslår at orkanen kan øke på til orkan kategori 4, med vedvarende vindstyrke over 58 meter per sekund innen tirsdag.

NHC sier det er for tidlig å si akkurat hvor uværet vil treffe fastlandet i USA, ettersom værsystemet fremdeles befinner seg såpass langt unna.

Myndighetene i delstatene Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina og Virginia er i gang med forberedelser, og befolkningen er bedt om å stålsette seg, ikke bare for en skikkelig orkan eller storm, men også for flom. Når ekstremværet treffer fastland, er vindstyrken ventet å avta, men når vindstyrken avtar, vil ikke de store nedbørsmengdene fordeles over like store områder. Dermed vil lavere vindstyrke kunne medføre mer flom.

Guvernørene i Georgia, South Carolina og North Carolina har allerede erklært unntakstilstand i påvente av at Florence treffer kysten, noe NHC mener vil skje torsdag.