Åkesson-rivaler om SVT-bråket : – Uheldig

Partitoppene i både Centerpartiet og Moderaterna mener Sveriges Televisions kritikk av Sverigedemokraternas leder gir uheldige resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under den direktesendte partilederdebatten fredag kveld sa debattleder Martina Nord at Sveriges Television tok avstand fra en uttalelse fra Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

Dette førte til voldsomme reaksjoner fra SD-ledelsen hvor de kritiserer SVT for å mangle objektivitet og truer med boikott av kanalen.

Årsaken til SVTs reaksjon var at Åkesson sa at man må spørre seg hvorfor så mange utenlandskfødte ikke klarer å skaffe seg jobb i Sverige, til tross for mange anstrengelser - et spørsmål han svarte på selv: De passer ikke inn, mente han.

Lederen for det sosialliberale Centerpartiet Annie Lööf - som er Åkessons rake motsetning - mener SVT bør ta ansvar for sine egne handlinger, men mener episoden kunne man godt ha vært foruten.

Den svenske partilederdebatten torsdag kveld: Centerpartiets partileder Annie Lööf. Foto: Stina Stjernkvist/tt / NTB scanpix
Den svenske partilederdebatten torsdag kveld: Centerpartiets partileder Annie Lööf. Foto: Stina Stjernkvist/tt / NTB scanpix

– Uheldig at SVT lar Åkesson påta seg offerrollen, sier hun til Expressen.

Hun mener imidlertid at det er viktig at politikere reagerer når han kommer med slike utspill. Under debatten var hun den eneste.

– Masken falt av Åkesson. Hans velpolerte ytre visnet. Han har et stort behov for å stille grupper opp mot hverandre, sier hun.

Også det liberalkonservative Moderaternas leder, Ulf Kristersson, tar bladet fra munnen.

– Jeg vet ikke hvordan SVT tenkte. Jeg tenker i bunn og grunn at SVT ikke skal være de som sensurerer partier, men det får de finne ut av, sier han til Expressen.

SVT forklarer sin reaksjon ved å vise at det er underlagt den svenske kringkastingslovens 5. kapittel, § 1, som sier;
En leverandør av medietjenester som tilbyr tv-kringkasting, betalTV eller søkbar tekst-TV, skal sikre at programaktiviteter som helhet er preget av de grunnleggende demokratiske statens prinsipper om alle menneskers likeverd og det enkelte individets frihet og verdighet.

Personvernpolicy