Dommer ventet for hundrevis i sitt-ned-aksjon i Egypt

Skadde støttespillere av den avsatte president Mohamed Mursi behandles på et provisorisk sykehus etter sitt-ned-aksjonen i Kairo i Egypt i 2013. Rundt 600 ble drept i aksjonen og 739 personer får lørdag sin dom for deltakelse i protestaksjonen. Foto: Manu Brabo / AP / NTB scanpix
Skadde støttespillere av den avsatte president Mohamed Mursi behandles på et provisorisk sykehus etter sitt-ned-aksjonen i Kairo i Egypt i 2013. Rundt 600 ble drept i aksjonen og 739 personer får lørdag sin dom for deltakelse i protestaksjonen. Foto: Manu Brabo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

75 av 739 tiltalte som deltok i en sitt-ned-aksjon etter militærkuppet mot president Mohamed Mursi, er alt dømt til døden. Lørdag ventes resten av dommene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som er ventet å få dom lørdag er Det muslimske brorskapets øverste religiøse leder, Mohammed Badie, den prisbelønte pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, også kjent som Shawkan, som ble pågrepet da han dekket protestene i 2013. Zeif har sittet fengslet siden aksjonen 14. august 2013.

Amnesty International har kalt rettsoppgjøret mot de 739 for «en grotesk parodi». I juli i år ble 75 medlemmer av Det egyptiske brorskapet dømt til døden i en kriminalrettslig domstol i Kairo for å ha sitt-ned-protesten, der de viste sin motstand mot militærkuppet i 2013 der landets folkevalgte president ble styrtet.

Flere av Brorskapets øverste ledere var blant dem som fikk dødsdom, inkludert Mohammed al-Beltagui og Essam al-Erian, som er dømt til døden ved henging. Avgjørelsene ble overført til landets høyeste islamske leder, stormuftien, som i henhold til egyptisk lov har siste ord i saken og trolig kommer med avgjørelsen sin lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre aksjonister ble drept under sitt-ned-protesten, som fant sted en måned etter at Mursi ble fjernet fra makten av militæret. De 739 tiltalte er tiltalt for overlagt drap, for å ha arrangert en væpnet samling, ødeleggelse av offentlig eiendom, ulovlig besittelse av våpen og for å tilhøre en illegal gruppering, noe som refererer til Det muslimske brorskapet, som er forbudt er forbudt.