USA ber Paraguay revurdere flytting av Israel-ambassade

USAs visepresident Mike Pence snakket denne uken med Paraguays nye president Mario Abdo Benitez for å forsøke å forandre landets beslutning om å flytte ambassaden i Israel tilbake til Tel Avis. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
USAs visepresident Mike Pence snakket denne uken med Paraguays nye president Mario Abdo Benitez for å forsøke å forandre landets beslutning om å flytte ambassaden i Israel tilbake til Tel Avis. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs visepresident Mike Pence har bedt paraguayanske myndigheter revurdere avgjørelsen om å flytte landets Israel-ambassade tilbake til Tel Aviv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppfordringen kommer to dager etter at Paraguay stengte sin ambassade i Jerusalem, som landets daværende president Horacio Cartes hadde åpnet bare noen måneder i forveien.

Paraguays nye president Mario Abdo Benitez mener Cartes' avgjørelse var ensidig og uberettiget og manglet grunnlag i folkeretten. De har derfor valgt å flytte ambassaden tilbake til Tel Aviv, der Norge og de aller fleste land har sine Israel-ambassader.

I en samtale med Benitez denne uken ba Pence om at presidenten revurderer sin avgjørelse, ifølge en meddelelse fra Det hvite hus. Pressemeldingen sier ingenting om hvordan Benitez reagerte på oppfordringen.

Som et svar på Paraguays avgjørelse har Israels statsminister Benjamin Netanyahu valgt å stenge landets ambassade i Paraguay. Det håper Benitez å kunne endre på.

– Reaksjonen var en smule i overkant, og vi oppfordrer israelske myndigheter til å revurdere den, sier Benitez.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA flyttet tidligere i år sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, en avgjørelse som har blitt sterkt kritisert av en rekke land. Senere fulgte Guatemala og Paraguay etter.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen av Øst-Jerusalem er ulovlig. Det er bred internasjonal enighet om at byens status skal være gjenstand for forhandlinger.