ICC: Kan etterforske Myanmar for forbrytelse mot menneskeheten

720.000 rohingyaer ble i løpet av få uker drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh for ett år siden.
720.000 rohingyaer ble i løpet av få uker drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh for ett år siden. Foto: A.m. Ahad / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har besluttet at den har jurisdiksjon til å etterforske Myanmars overgrep mot rohingya-minoriteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En granskingskommisjon fra FN konkluderte i forrige måned med at Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i delstaten Rakhine.

Rundt 720.000 medlemmer av den muslimske rohingya-minoriteten ble for ett år siden drevet på flukt over grensa til Bangladesh, etter at regjeringsstyrker rykket inn og satte fyr på over 50 landsbyer.

Leger Uten Grenser (MSF) har anslått at minst 6.700 rohingyaer ble drept i løpet av en måned, og FN har tidligere anklaget Myanmar for å drive etnisk rensing.

– Myanmars øverste generaler, blant dem forsvarssjef Min Aung Hlaing, må etterforskes og straffeforfølges for folkemord i delstaten Rakhine, samt for forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser i Rakhine, Kachin og Shan, konkluderer FN-granskerne i sin rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Avtroppende FN-sjef mener Suu Kyi skulle ha trukket seg etter rohingya-offensiven

Granskerne opplyser videre at de kan legge fram en lengre liste dersom «et kompetent organ i tråd med internasjonale normer og standarder» vil straffeforfølge dem.

De anbefalte videre FNs sikkerhetsrådet å overføre saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC), eller til å opprette en internasjonal straffedomstol for Myanmar.

ICC besluttet torsdag at domstolen har jurisdiksjon til å etterforskere fordrivelsen av rohingyaer fra Myanmar, ettersom det er snakk om en mulig forbrytelse mot menneskeheten.

Les også: Myanmar nekter å bukke under for press fra FN