Britene gir Putin ansvaret for Skripal-attentatet

Britisk politi har frigitt overvåkningsbilder som viser de to russiske mennene som nå er siktet for nervegiftangrepet mot Sergej og Julia Skripal.
Britisk politi har frigitt overvåkningsbilder som viser de to russiske mennene som nå er siktet for nervegiftangrepet mot Sergej og Julia Skripal. Foto: Metropolitan Police / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias sikkerhetsminister Ben Wallace sier Russlands president Vladimir Putin til sjuende og sist har ansvaret for giftangrepet mot Sergej Skripal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene anklager to ansatte i russisk militæretterretning for å ha benyttet nervegiften novitsjok i et forsøk på å drepe den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury 4. mars i år.

I et radiointervju med BBC fikk Wallace spørsmål om hvorvidt han mener Putin bærer ansvaret for angrepet.

– Til sjuende og sist gjør han det, i kraft av at han er Russlands president og av at det er hans regjering som styrer og finansierer militæretterretningen GRU via forsvarsdepartementet, svarer Wallace.

– Jeg tror ingen ville sagt at Putin ikke har kontroll på staten sin, og GRU handler definitivt ikke på egen hånd. Det er ledet og knyttet til begge de øverste medlemmene av russlands generalstab og forsvarsministeren, og gjennom det til Kreml og presidentens kontor, sier Wallace videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: May hevder russisk etterretning står bak nervegiftangrepet

Storbritannia har også tidligere rettet en anklagende pekefinger mot Russland etter giftangrepet. Russland har svart med kraftig fornektelse.

I kjølvannet har Storbritannia og landets allierte utvist flere titalls russiske diplomater, og Russland har svart med samme mynt. USA har i tillegg innført nye sanksjoner mot Russland på grunn av angrepet.

Skripal og datteren overlevde giftangrepet, men rester av novitsjok er funnet i en parfymeflaske som ble plukket opp av en lokal mann uker etterpå. Mannens kjæreste Dawn Sturgess fikk flasken og døde.