Anonym kronikk ryster Trump-leiren: «Forræderi!»

VIDEO: Trump reagerte sterkt på publiseringen av en anonym kronikk fra innsiden av hans administrasjon.

Donald Trump krever å få vite hvem av hans medarbeidere som i en kronikk hevder at det blir drevet en hemmelig «motstandskamp» mot presidenten i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forræderi? spurte Trump i en Twitter-melding etter at New York Times publiserte den anonyme kronikken hvor motstandskampen beskrives.

Jakten på forfatterens identitet ble nærmest umiddelbart igangsatt både i Det hvite hus og på sosiale medier.

– Dette er som en skrekkfilm hvor alle skjønner at den som ringer, er inne i huset, sier en anonym tidligere ansatt i Det hvite hus til Washington Post.

Utenriksminister Mike Pompeo ble torsdag nødt til å avvise at det er han som er den ikke navngitte forfatteren.

Trump selv tviler på om kronikken overhodet er skrevet av noen i hans statsapparat. Om så likevel er tilfelle, krever presidenten å få vite navnet.

– Hvis den ryggesløse anonyme personen faktisk eksisterer, så må the Times av hensyn til nasjonens sikkerhet overgi ham/henne til regjeringen umiddelbart, tvitrer Trump.

Reaksjon: Pence og Pompeo avviser å ha skrevet Trump-kronikk

– Jobber iherdig

At New York Times trykker kronikker av folk som ikke vil stå fram med navn, er høyst uvanlig. Avisa beskriver vedkommende som en «høytstående tjenestemann i Trump-administrasjonen».

Mange høytstående tjenestemenn i Trumps administrasjon «jobber iherdig innenfra for å hindre deler av hans agenda og hans verste tilbøyeligheter», heter det i kronikken.

– Jeg er en av dem, innrømmer forfatteren.

I kronikken beskrives Trump som en leder uten moral, som stadig skifter mening, og som har stor sans for diktatorer og autoritære ledere.

Forfatteren gir uttrykk for støtte til Det republikanske partiets politikk: Deregulering, skattereform og styrking av militæret.

Men det Trump-regjeringen har oppnådd på disse områdene, har angivelig skjedd på tross av presidentens «konfliktsøkende og smålige» lederstil.

Norsk ekspert: – Oppsiktsvekkende hvis det stemmer

Konstitusjonell krise

Tidligere ble det «innad i regjeringen hvisket» om å få Trump avsatt fordi han er uskikket som president, hevder kronikkforfatteren.

Tidligere Washington Post-journalist Bob Woodward gir i neste uke ut en bok som beskriver Trumps første 18 måneder i Det hvite hus. Lekkasjer fra boken har allerede skapt rabalder. Foto: AP / NTB scanpix
Tidligere Washington Post-journalist Bob Woodward gir i neste uke ut en bok som beskriver Trumps første 18 måneder i Det hvite hus. Lekkasjer fra boken har allerede skapt rabalder. Foto: AP / NTB scanpix

Trump-skeptikerne i regjeringen skal imidlertid ha gått bort fra dette fordi de ikke ønsket å «utløse en konstitusjonell krise».

– Så vi vil gjøre det vi kan for å styre administrasjonen i riktig retning helt til – på den ene eller andre måten – dette tar slutt.

Bakgrunn: Woodward beskriver kaos i Det hvite hus

Trump-tilhengere har lenge hevdet at folk i det amerikanske statsapparatet og USAs eliter forsøker å motarbeide den folkevalgte presidenten. I amerikanske høyreorienterte medier blir denne påståtte tendensen ofte kalt «den dype staten».

New York Times' kronikkforfatter liker imidlertid ikke denne betegnelsen på det vedkommende selv kaller «resistance» – motstandskamp.

– Dette er ikke arbeidet til en såkalt dyp stat. Det er arbeidet til en stabil stat.

Bakgrunn: Trump kaller ny bok om ham «oppspinn»

– Ufattelig

New York Times skriver at de har valgt å publisere teksten anonymt fordi den representerer et «viktig perspektiv» – og fordi forfatteren risikere å miste jobben hvis identiteten avsløres.

Innholdet vekker stor oppsikt blant amerikanske politiske analytikere. Historiker Douglas Brinkley sier til Washington Post at det nærmest er ufattelig at en person i Det hvite hus sier det finnes en gruppe som prøver å sørge for at presidenten ikke gjør irrasjonelle eller farlige ting.

Lignende påstander er imidlertid blitt framsatt før, blant annet av kilder som siteres i den nye boka til den kjente journalisten Bob Woodward. Den legges ut for salg neste uke.

Den republikanske senatoren Bob Corker mener det lenge har vært kjent hva som er situasjonen i Det hvite hus.

– Det er derfor jeg tror vi alle oppfordrer de bra menneskene rundt presidenten til å bli værende, sier han.

Personvernpolicy