Peter Madsen nekter å betale erstatning til Kim Walls etterlatte

Peter Madsen, som er dømt til livsvarig fengsel for å ha mishandlet og drept den svenske journalisten Kim Wall om bord i sin selvbygde ubåt, har anket straffeutmålingen. Onsdag starter ankesaken. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Danmark / NTB scanpix
Peter Madsen, som er dømt til livsvarig fengsel for å ha mishandlet og drept den svenske journalisten Kim Wall om bord i sin selvbygde ubåt, har anket straffeutmålingen. Onsdag starter ankesaken. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Danmark / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Madsen krever «lovens mildeste straff» og nekter å betale oppreisning til Kim Walls foreldre og kjæreste. Aktor krever at livstidsdommen opprettholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankesaken mot Peter Madsen startet onsdag i Østre Landsret i København. Madsen, som i april ble dømt til livstid for å ha drept journalisten Kim Wall, har anket på straffeutmålingen. Skyldspørsmålet ligger fast.

Betina Hald Engmark, Peter Madsens forsvarer, på vei inn i Østre Landsret i København. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
Betina Hald Engmark, Peter Madsens forsvarer, på vei inn i Østre Landsret i København. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

Madsen har nedlagt påstand om å bli dømt til «lovens mildeste straff», opplyste aktor Kristian Kirk etter at retten ble satt klokka 10.

Walls kjæreste og foreldre, som var til stede i retten onsdag, krever 150.000 danske kroner i oppreisning hver, altså til sammen 300.000 kroner. Madsen har sagt at han vil betale utgiftene for begravelsen, men ikke erstatning til Walls etterlatte.

Da Madsen ble i april dømt til livsvarig fengsel for drap, seksuell mishandling og likskjending, fikk kjæresten til Wall tilkjent 120.000 kroner i erstatning. Foreldrene fikk ikke en krone.

Aktuelt: Fengselsbetjent mistet jobben etter for tett kontakt med Madsen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Madsen har imidlertid godtatt å betale oppreisning til Søfartsstyrelsen. De krever 33.000 kroner i vrakpant i forbindelse med at Madsen senket ubåten «Nautilus».

Tre dager

– Først må de leve i uvisshet om hvor hun var blitt av. Så må de se på at hun blir hentet opp, kroppsdel for kroppsdel, og til slutt, i forbindelse med rettssaken, må de høre på hva hun er blitt utsatt for, sa foreldrenes advokat Hanne Rahbæk.

Madsen ankom rettssalen i svarte klær like før retten ble satt. Han satt ved siden av sin advokat Betina Hald Engmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun brukte en time på å lese opp Madsens forklaring som stammet fra et avhør 12. august i fjor, og deretter forklaringen hans fra selve rettssaken.

Retten har satt av tre dager til saken, 5., 12. og 14. september.

Livstid eller forvaring

Når Kirk og Engmark i neste uke er ferdige med å legge fram sine opplysninger, skal det tas stilling til hvorvidt livstidsdom kan bli aktuelt. Straffutmålingen er ventet å falle 14. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter tolv år. Langt de fleste livstidsdømte tilbringer lengre tid bak murene. I prinsippet kan man bli sittende i fengsel inntil sin død.

Påtalemyndigheten står fast på at fengsel på livstid er en passende straff for Madsen. Men hvis påtalemyndigheten ikke får medhold, vil Kirk i stedet kreve at Madsen blir dømt til forvaring.

Normalt er ett enkelt drap ikke nok til å bli dømt til fengsel på livstid, men i rettssaken i april ble det lagt vekt på brutaliteten og kynismen i saken.

Fakta om ubåtsaken i Danmark:

* En av verdens største privatbygde ubåter, UC3 Nautilus, forlot havnen i København torsdag 10. august 2017 med to personer om bord – Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30), som skulle lage reportasje om Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank den. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Da Madsen kom i land, ble han pågrepet.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viste ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det ble funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble Walls torso funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

* 25. april i år ble Madsen funnet skyldig i drap, seksuell mishandling og likskjending. Retten fant det bevist at Wall ble torturert, drept og partert av den danske oppfinneren. Han ble dømt til livsvarig fengsel, men anket på stedet.

* Under rettssaken nektet Madsen for drapet. Han anker likevel ikke skyldspørsmålet i saken, kun straffeutmålingen.

* Onsdag 5. september startet ankesaken i Østre Landsret i København. Det er satt av tre dager til saken, 5., 12. og 14. september.

(Kilder: NTB, Ritzau, dansk påtalemyndighet)