Nord- og Sør-Korea forsøker å løsne på fastlåst situasjon

Chung Eui-yongleder delegasjonen som skal forsøke å få si stand samtaler mellom Sør- og Nord-Korea i kjølvannet av at avtalen om nedrustning med USA er gått i lås. Foto: Jung Yeon-je / AP / NTB scanpix
Chung Eui-yongleder delegasjonen som skal forsøke å få si stand samtaler mellom Sør- og Nord-Korea i kjølvannet av at avtalen om nedrustning med USA er gått i lås. Foto: Jung Yeon-je / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En spesialutsending fra Sør-Koreas president er i Nord-Korea for å få på plass et toppmøte mellom landenes presidenter, tross dårlig stemning den siste tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Moon Jae-ins spesialutsending Chung Eui-yong leder delegasjonen som skal diskutere hvordan man kan gjenoppta nedrustningen på Koreahalvøya og opprette varig fred. Samtalene er i gang onsdag, men utover det gis det ingen detaljer om innholdet fra offisielt hold.

Utsendingen har angivelig med seg et forslag som innebærer at Nord-Koreas leder Kim Jong-un forplikter seg til å legge fram en liste over kjernefysiske våpen og fissilt materiale, noe USA skal ha krevd, i bytte mot at Koreakrigen erklæres for over.

Krigen varte i praksis fra 1950 til 1953, men er ikke erklært over, det er kun inngått våpenhvile.

USAs president Donald Trump og Kim kom til en vag enighet om atomvåpennedrustning i juni i år da de to møttes, men siden det har ting gått i stå. to måneder senere konkluderte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med at ingenting indikerer at Nord-Korea har stanset sin kjernefysiske aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump måtte avlyse utenriksminister Mike Pompeos reise i forrige uke til Nord-Korea på grunn av mangel på framgang i prosessen. For en uke siden, da Japans årlige forsvarsanalyse ble presentert, kom det fram at tross alle diplomatiske framstøt det siste året, anser Japan fremdeles Nord-Korea, landets handlingsmønster og våpen som en overhengende far og alvorlig trussel.

Til tross for at situasjonen nå synes å ha låst seg, sa Trump tirsdag til president Moon på telefon at han har håp om at samtalene i Pyongyang skal føre fram.