Verdifull hodeskalle kan være intakt etter museumsbrann i Brasil

Nasjonalmuseet, sett fra lufta, er utbrent. Foto: AP / NTB scanpix
Nasjonalmuseet, sett fra lufta, er utbrent. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funn av beindeler fra en utstilling i det utbrente nasjonalmuseet i Brasil gir håp om at den eldste daterte hodeskallen på den vestlige halvkule kan bli reddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det antydet at hodeskallen, som tilhører en kvinne som har fått navnet Luzia, var blitt ødelagt i brannen. Funn av skjelettfragmenter tirsdag førte imidlertid til håp om at hodeskallen kan være intakt. Hodeskallen er blant museets kronjuveler.

– Brannmannskap fant fragmenter fra bein i et rom der museet oppbevarte mange gjenstander, blant annet hodeskaller, sier Cristiana Serejo, museets visedirektør.

Museets talsmann Marcio Martins understreker at museets samling består av hundrevis av hodeskaller og at man derfor må analysere alt før man vet noe mer.

Det antas at størsteparten av museets samling på 20 millioner gjenstander, den største i Latin-Amerika, er gått tapt. Brannårsaken er så langt ukjent. Brannen har utløst sinne blant både museumsansatte og brasilianere flest. De mener politikerne har sviktet i sitt arbeid ved å ikke sørge for godt nok vedlikehold og god nok brannsikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UNESCO, som er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur, har tilbudt både økonomisk hjelp og eksperthjelp. Frankrike og Egypt har også tilbudt hjelp. Museet hadde en rekke egyptiske gjenstander.

Museet hadde nylig fått sikret godkjenning for en rehabiliteringsplan verdt nærmere 5 millioner dollar, men pengene var ennå ikke utbetalt.

Mandag lovet regjeringen 2,4 millioner dollar for å sikre restene av bygningen. Regjeringen lover også å bygge opp igjen museet.