USAs golfkyst stålsetter seg for orkan

Stormen Gordon så slik ut da den var på vei til Florida mandag. Tirsdag er det ventet at den utvikler seg til å bli en orkan. Foto: AP / NTB scanpix
Stormen Gordon så slik ut da den var på vei til Florida mandag. Tirsdag er det ventet at den utvikler seg til å bli en orkan. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tropiske stormen Gordon er ventet å bli oppgradert til orkan når den treffer golfkysten i USA natt til onsdag norsk tid med kraftig vind og oversvømmelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Mississippi og Alabama har erklært unntakstilstand. Få timer før Gordon treffer land, hadde folk langs kysten hamstret inn batteri og vann, og lagt ut sandsekker for å hindre at hjemmene blir oversvømt.

Uværet er ventet å bli oppgradert til orkan i kategori 1, den laveste på skalaen, når den treffer land tirsdag kveld lokal tid. Gordon vil likevel være livstruende, heter det i en melding fra USAs nasjonale orkansenter (NHC).

Tirsdag ettermiddag var uværet om lag 235 kilometer sørøst for Biloxi i Mississippi. Vindhastigheten var da på nærmere 28 meter per sekund, og Gordon beveget seg relativt raskt med en hastighet på 25 kilometer i timen.

NHC advarer om risiko for oversvømmelser. I tillegg til høye bølger og vannstand som kan bli halvannen meter høyere enn vanlig, er det ventet opptil 20 centimeter med regn i noen deler av golfstatene fram til torsdag kveld når uværet flytter seg lenger inn i landet mot Arkansas.

Gordon feide mandag over den sørlige delen av Florida med mye regn og sterk vind, før den fortsatte nordvest over åpent hav mot golfkysten.

I Louisiana har delstatsmyndighetene erklært unntakstilstand i kystområdene, selv om de ikke er omfattet av orkanvarselet.