Venezuela klager til FN over framstilling av migrasjonskrisen

Venezuelanske flyktninger på vei til Peru. Foto: Martin Mejia / AP / NTB scanpix
Venezuelanske flyktninger på vei til Peru. Foto: Martin Mejia / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuela anklager FN for overdrivelser. Samtidig møtes representanter fra 13 latinamerikanske land for å finne en løsning på migrasjonskrisen rundt landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas regjering er ikke nådig i sin kritikk av FN, som den mener overdriver situasjonen i landet for å rettferdiggjøre en internasjonal intervensjon. På en pressekonferanse mandag opplyste den venezuelanske visepresidenten Delcy Rodriguez at de har klaget til FNs generalsekretær António Guterres. Venezuela mener det som er en normal strøm av migranter, beskrives som en humanitær krise for å rettferdiggjøre en intervensjon.

Ifølge FN har 1,6 millioner venezuelanere forlatt landet sitt siden 2015 på grunn av den økonomiske krisen der, med mangel på mat og medisiner.

Rodriguez avfeide dette med at FNs ansatte bruker tall og fakta hentet fra «fiendeland» og presenterer dataene som sine egne. Han spesifiserte ikke hvilke FN-ansatte han snakker om eller hvilke land han refererer til som fiender.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den verste humanitære krisen verden går gjennom akkurat nå, er den som forårsakes av NATO og EU-land i Afrika og Midtøsten, sa Rodriguez, som ba EU-diplomat Federica Mogherini få en slutt på «falske nyheter».

Påkjenning

Samtidig møttes utsendinger fra 13 berørte nasjoner i regionen rundt Venezuela for å diskutere løsninger og mulig økonomisk støtte utenfra i et forsøk på å regulere situasjonen. I to dager skal de i Quito i Ecuador diskutere problemer som oppstår når flere hundre tusen venezuelanere kommer over grensene på grunn av en krise som myndighetene i hjemlandet deres fremdeles benekter eksisterer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ecuadors viseutenriksminister Andres Teran sier venezuelanere som reiser fra hjemlandet, er svært utsatt på alle måter, både for menneskehandel, menneskesmugling og utnytting på arbeidsmarkedet.

Han påpekte at de også er utsatt for vold, seksuelt misbruk, pengeutpressing, diskriminering og fremmedfrykt. De har ikke tilgang på velferdstjenester og kan lett rekrutteres til kriminell aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Todagersmøtet i Quito følges opp av samtaler med samme tema i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Uttalelse tirsdag

Flommen av migranter til de omkringliggende landene Colombia, Brasil, Ecuador og Peru skaper en rekke utfordringer også for lokalbefolkningen i landene, inkludert problemer med å huse de tilreisende, skaffe dem arbeid og etter hvert også økt smittefare. Brasil har blant annet startet en vaksinasjonskampanje mot meslinger.

De latinamerikanske landene ønsker nå å vise hvordan migrasjonen påvirker dem økonomisk.

Utsendingene fra Argentina, Bolivia, Brasil, Colombia, Costa Rica, Chile, Ecuador, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Dominikanske Republikk og Uruguay er ventet å komme med en felles uttalelse tirsdag.

Rodriguez hadde lite til overs for møtet, og på pressekonferansen sin kalte han nabolandet Colombia for halliker. Han sa at Colombia bare er ute etter å motta internasjonal økonomisk støtte og leve av donasjoner, og bruker Venezuela for å kunne fortsette med det.