Tyfonen Jebi rammet Japan

Se video: Her rives bilene over ende av den ekstreme vinden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst seks mennesker har omkommet etter at tyfonen Jebi rammet Japan. Uværet er det kraftigste i landet på 25 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ber det japanske folk om å gjøre det dere kan for å beskytte deres liv, sa statsminister Shinzo Abe før uværet nådde land tirsdag.

Japanske meteorologer advarte mot mulige jordskred, flom, stormflo, lynnedslag og tornadoer. 1,2 millioner mennesker fikk beskjed om at de burde evakuere, og nesten 800 flygninger og en rekke tog ble innstilt.

Minst seks mennesker døde i løpet av timene uværet raste. En 71 år gammel mann omkom i området Shiga da en lagerbygning kollapset, ifølge lokale medier.

Over 160 mennesker ble skadd, men få skal ha fått alvorlige skader.

Nordmann: – Huset ristet

Anders Georg Dalström, 21 år, fra Stavanger Foto: Privat
Anders Georg Dalström, 21 år, fra Stavanger Foto: Privat

Anders Georg Dalström (21) fra Stavanger studerer japansk på en språkskole i Emmachi som ligger utenfor Kyoto.

– Da det var verst så ristet huset. Vi trodde at det kanskje var enda et jordskjelv. Vinden var så sterk at hustak nesten ble blåst av. Kablene som hang rundt nabolaget så ut som de skulle løsne, forteller 21-åringen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studentene har fått klare instrukser fra skoleledelsen om hvordan de skal håndtere det ekstreme uværet. Tyfonen skal være den verste som har rammet Japan siden 1993.

– Dagen har vært ganske spennende. Vi ble bedt om å holde oss inne og kjøpe forsyninger. Alt vi gjorde var å se tyfonen passere gjennom nabolaget. Folk i mitt bokollektiv var redde, men samtidig var vi ganske spente på å få se noe så farlig, forteller Anders Georg Dalström.

60 meter per sekund

Jebi er den kraftigste tyfonen i Japan siden 1993, ifølge meteorolog Ryuta Kurora ved den nasjonale værvarslingen i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På morgenen tirsdag lå stormen 90 kilometer utenfor kysten, og allerede da hadde den vindkast på opptil 60 meter per sekund.

Den vedvarende vindstyrken ble målt til 45 meter per sekund. 33 meter per sekund regnes som grensen for orkan.

Uværet traff den vestlige delen av Japan i nærheten av områder som ble rammet av flomkatastrofen som kostet over 220 mennesker livet i begynnelsen av juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Spesielt stor risiko for ekstreme temperaturer de neste fire årene

Flom og hetebølge

Det er ventet opptil 500 millimeter nedbør i Tokai-regionen og 400 millimeter i regionene Kinki og Kanto, som omfatter Tokyo, fram til onsdag morgen.

En rekke barne- og ungdomsskoler er stengt av sikkerhetshensyn. I Osaka drev et stort tankskip inn i en bro mens uværet sto på.

I løpet av sommeren ble Japan rammet av to ekstreme værhendelser. Flommen og jordskredene i starten av juli, landets verste værkatastrofe på mer enn tre tiår, ble utløst av rekordkraftig regn.

Kort tid senere ble landet utsatt for en hetebølge som kostet over hundre mennesker livet. I byen Kumagaya steg gradestokken til 41,1 grader – den høyeste temperaturen registrert i Japan noen gang.

Aktuelt: Professor: – Klimaendringene utspiller seg foran øynene våre