Brasils president: 200 år med kunnskap gikk tapt i museumsbrann

Brannmenn var mandag i gang med opprydningsarbeidet etter storbrannen.
Brannmenn var mandag i gang med opprydningsarbeidet etter storbrannen. Foto: Silvia Izquierdo / AP

Røyken steg mandag fortsatt fra det utbrente nasjonalmuseet i Rio de Janeiro. Store verdier er gått tapt i det presidenten kaller nasjonal tragedie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygningen står fortsatt, men mesteparten av den ser ut til å være utbrent etter storbrannen søndag kveld.

Museet hadde blant annet egyptiske og gresk-romerske gjenstander, samt den eldste daterte menneskeskallen som er funnet på den vestlige halvkule.

Museet huset også skjelettet av en dinosaur funnet i regionen Minas Gerais, og den største meteoritten som noen gang er funnet i landet. Den går under navnet «Bendegó» og var blitt veid til 5,3 tonn. Meteoritten ser ut til å ha tålt flammene.

Tragedie

Museet hadde en samling på 20 millioner gjenstander. Deler av samlingen ble ødelagt i brannen, men det har ennå ikke latt seg gjøre å få oversikt over detaljene og verdiene over gjenstandene som er gått tapt, opplyste museumsdirektør Alexander Kellner mandag.

Les også: Desperat kamp for å redde nasjonalskatter fra brann i Brasil

Kellner kaller brannen en kulturell tragedie. President Michel Temer kaller brannen en nasjonal tragedie.

– Dette er en tragisk dag for Brasil. 200 hundre år med arbeid, forskning og kunnskap er gått tapt. Det er umulig å anslå verdien på det som er gått tapt i nasjonalmuseet, sier Temer i en uttalelse.

Bygningen står, men er utbrent. Den store eiendommen rundt bygningen ser ut til å være preget av forfall, med manglende vedlikehold og uklipte gressplener.

Gråt

Mandag samlet noen hundre mennesker seg utenfor. Noen av dem forsøkte å ta seg inn i museet for å se på skadene, men ble hindret av politi som brukte køller, tåregass og pepperspray.

Noen frammøtte gråt og klemte hverandre og la skylden for brannen på landets politikere. Det gjorde også museets visedirektør Luiz Fernando Dias Duarte, som mener regjeringer på rad og rekke har forsømt museet ved å kutte i bevilgningene.

Museet var stengt da brannen brøt ut klokken 19.30 søndag. Det er så langt ikke klart hvordan den startet. Flammene spredte seg gjennom flere hundre rom.

Rask spredning

– Fasaden er motstandsdyktig, men mye bygningsmateriale har falt ned fra taket. Vi må fortsette vårt arbeid med stor forsiktighet og se om det er mulig å redde noe, sier en talsmann for brannvesenet til AFP.

– Brannen spredte seg svært raskt. Det er mye brannfarlig materiale, legger vedkommende til.

Brannvesenet kom sent i gang med å bekjempe flammene fordi brannhydranter nærmest museet ikke fungerte. Brannbiler måtte derfor hente vann fra en nærliggende innsjø.

Krever handling

– Det hjelper ikke å bare gråte, sa Kellner til frammøtte pressefolk utenfor museet mandag. Med følelsesladde uttalelser fortalte han om bevilgninger og støtte som var lovet til museet, og han krever nå at myndighetene gjør alt som gjøres kan for å redde restene og bygge opp igjen museet.

Nylig ble det sikret godkjenning for bevilgninger til renovering og oppgradering av brannsikringssystemet.

– Se på ironien. Pengene er nå til stede, men vi gikk tom for tid, sa Kellner.

Personvernpolicy