Netanyahu fornøyd med USAs stans i støtte til UNRWA

USAs beslutning om å stanse støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger tas godt imot av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix
USAs beslutning om å stanse støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger tas godt imot av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs beslutning om å stanse støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger tas godt imot av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig kritiserer Netanyahu UNRWA, som han mener har bidratt til at flyktningkrisen i området har vedvart i 70 år.

– UNRWA er en institusjon som ikke absorberer flyktninger, men opprettholder dem, sier statsministeren.

UNRWA ble opprettet som følge av en FN-resolusjon i 1949. Den driver blant annet skoler for 526.000 palestinske barn på Vestbredden og Gazastripen, samt i flyktningleirer Libanon, Jordan og Syria.

USA var tidligere den største enkeltbidragsyteren til UNRWA, men Trump-administrasjonen kuttet tidligere i år pengestøtten til en brøkdel. 31. august opplyste det amerikanske utenriksdepartementet at støtten stanses helt.

Netanyahu mener midlene USA tidligere ga til UNRWA, en sum tilsvarende rundt 3 milliarder kroner, heller bør brukes til å «genuint hjelpe med rehabiliteringen» av flyktninger. Antallet flyktninger er også lavere enn det UNRWA opplyser, hevder statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I UNRWA er skuffelsen stor. Talsmannen Chris Gunness avviser i sterke ordelag at UNRWA er en organisasjon med «uopprettelige feil» og viser til at verdenssamfunnet, giverlandene og vertslandene alle har hyllet organisasjonens innsats. Organisasjonen opererer under et strengt mandat skissert av FN, poengterer UNRWA, som sier at flyktningsaken bør løses som en del av en bredere fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

– Det internasjonale samfunnets manglende evne til å løse denne konflikten forklarer hvorfor palestinske flyktninger fortsatt er flyktninger, selv etter 70 år. Det har ingenting med at UNRWA opprettholder flyktningsituasjonen å gjøre, sier UNRWAs kommisjonær Pierre Kraehenbuehl.

Fakta om USAs støtte til UNRWA

* USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

* USAs bidrag til UNRWA og prosjekter relatert til organisasjonens virksomhet har vært på rundt 3 milliarder kroner i året. Det har utgjort rundt en firedel av UNRWAs budsjett.

* I januar uttalte president Donald Trump at store deler av bistanden ville bli stanset om ikke palestinernes president Mahmoud Abbas satte seg ved forhandlingsbordet med Israel.

* Abbas har på sin side sagt at Trumps anerkjennelse av den okkuperte byen Jerusalem som Israels hovedstad gjør at palestinerne ikke lenger har tillit til USA.

* President Donald Trumps regjering kuttet tidligere i år bistanden med 2,5 milliarder kroner årlig, og 31. august opplyste det amerikanske utenriksdepartementet at støtten stanses helt.

* UNRWA bistår i dag 2,1 millioner palestinske flyktninger i Jordan, 1,3 millioner på Gazastripen, nærmere 800.000 på Vestbredden og 450.000 i Syria.

* UNRWA har også registrert over 500.000 palestinske flyktninger i Libanon, men en folketelling i fjor viste at det reelle tallet var drøyt 193.000, blant dem 18.600 nyankomne fra Syria.