Unntakstilstand i Libyas hovedstad

Restene av en bil etter sammenstøt i Libyas hovedstad Tripoli.Foto: Reuters/Hani Amara
Restene av en bil etter sammenstøt i Libyas hovedstad Tripoli.Foto: Reuters/Hani Amara
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den FN-støttede regjeringen i Libya erklærer unntakstilstand som følge av den økende volden i Tripoli, der flere sivile er drept og såret i granatangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene brøt ut i et forstadsområde sør for Tripoli mandag. I søndagens uttalelse ber regjeringen de rivaliserende partene om å legge ned våpnene og rette seg etter FNs våpenhvile.

Minst 39 mennesker er drept og om lag 100 såret i forbindelse med sammenstøt mellom rivaliserende militsgrupper de siste fem dagene. Blant ofrene er flere barn.

I en uttalelse lørdag sender FNs generalsekretær António Guterres sine dypeste kondolanser til dem som har mistet sine kjære. Han ber også om at kampene må stanse umiddelbart, og at våpenhvilen må respekteres.

Storbritannia, Frankrike, Italia og USA advarer i en felles uttalelse alle som «forkludrer» sikkerhetssituasjonen i Tripoli og andre steder i Libya, om at de vil bli stilt til ansvar for sine handlinger.

En rekke ulike væpnede grupper har siden 2011 kjempet om makten i den libyske hovedstaden. 2011 var året da NATO bombet mål knyttet til landets regime, og Muammar Gaddafi ble styrtet.

Les også: Ingen pågrepet etter bilbranner på Godlia i Oslo