Myanmars militære har brukt falske bilder i bok om rohingya-konflikten

Rohingyaer er samlet til bønn i forbindelse med at det 25. august var ett år siden masseflukten fra Rakhine i Myanmar startet. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix
Rohingyaer er samlet til bønn i forbindelse med at det 25. august var ett år siden masseflukten fra Rakhine i Myanmar startet. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bok skrevet av Myanmars militære om rohingya-konflikten vest i landet, inneholder falske bilder og en omfattende omskriving av historien, skriver Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyrået har gått nøye gjennom bokens 117 sider og funnet ut at tre bilder som hevdes å være tatt i delstaten Rakhine, i virkeligheten er fra Tanzania og Bangladesh.

Boka ble utgitt i juli og er skrevet av militærets avdeling for samfunnskontakt og psykologisk krigføring. Den selges i en rekke bokhandlere i Myanmars største by Yangon, og ser ut til å være et forsøk på å rettferdiggjøre drap på flere tusen mennesker samt fordrivelsen av om lag 700.000 rohingyaer.

På ett av bildene står en mann med et jordbruksredskap rett ved to lik. «Bengalere drepte lokale folkegrupper med brutale midler», står det i bildeteksten.

Bildet er brukt i en del av boka som omhandler etniske opprør i Myanmar på 1940-tallet. Men Reuters har avdekket at bildet i realiteten ble tatt under uavhengighetskrigen i Bangladesh i 1971, da hundretusener av bangladeshere ble drept av pakistanske soldater.

Betegnelsen «bengalere» i stedet for rohingyaer signaliserer at den muslimske minoriteten regnes som ulovlige innvandrere fra Bangladesh, ikke en egen minoritet i Myanmar.