Ville redde 5000 pelsdyr, endte i fiasko

Aktivister prøvde å slippe ut 5000 mink fra en svensk pelsdyrfarm, men de fleste valgte å bli igjen på gården.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19. august brøt flere personer seg inn på eiendommen til en pelsdyrbonde ved Hjo, midt mellom Gøteborg og Norrköping, melder SVT Väst.

5000 amerikanske mink ble sluppet ut. Gjerningspersonene har publisert en video av aksjonen på sosiale medier. I tillegg opplyser bonden at flere hester skal ha blitt sluppet løs.

– Jeg mener dette er miljøkriminalitet og sannsynligvis også dårlig dyrevelferd for dyrene det gjelder. Hestene blir vel fanget inn igjen, men i hvert fall en del av minkene vil nok klare seg og forsterke bestander av forvillet amerikansk mink som allerede finnes i naturen, sier Christian Steel, generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima til ABC Nyheter.

Ifølge politiet har de fleste minkene ikke benyttet muligheten til å nyte friheten i de nordiske skoger.

– Minkene slapp ut av burene sine, men nesten alle ble igjen i bygningen der burene er. Det er bare et fåtall som har tatt seg ut av bygningen, opplyser stasjonsmester i politiet i Skövde, Andreas Olovsson, til Hjo Tidning.

Dette gir et håp om at skaden blir begrenset. Den amerikanske minken som brukes som pelsdyr er en invaderende art i Europa.

Både i Norge og Sverige er det lov å jakte på mink hele året. Den hamstrer og tar både egg, unger og voksne individer, særlig av bakkehekkende fugler, og kan redusere tettheten av fisk, kreps og smågnagere.

Minken står derfor i fare for å ende på EUs forbudsliste.

Politiet leter nå etter gjerningspersoner. Det er snakk om åtte mistenkte i alderen 18 til 64 år. De kjørte av gårde i to biler. Den ene bilen ble funnet i området, og den andre rundt ti kilometer unna.

Personvernpolicy