Socialdemokraterna faller til laveste nivå på fire år på svensk måling

Socialdemokraterna får en oppslutning på 23,1 prosent på en måling fra Inizio, det laveste nivået siden instituttet startet sine målinger for fire år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden juni har partiet vaklet mellom 24 og 24,9 prosent. Forklaringen på nedgangen på 0,9 prosentpoeng fra juli er at en del velgere mener Socialdemokraterna har gått for langt til høyre, skriver Aftonbladet.

De misfornøyde som identifiserer seg med partiets venstrefløy, har i stedet gått til Vänsterpartiet. På målingen som Inizio har gjort for Aftonbladet, får Vänsterpartiet støtte fra 10,1 prosent av de spurte, en oppgang på 1,3 prosentpoeng og den høyeste noteringen til nå på Inizios måling for avisen.

Det andre regjeringspartiet, Miljöpartiet, hadde i sommer et oppsving, men faller nå 0,2 prosentpoeng til 5,6 prosent.

Moderaterna fikk ved forrige valg 23,3 prosent av stemmene. På den nye målingen får partiet 19,5 prosent, en nedgang på 0,8 prosentpoeng.

Sverigedemokraterna får 18,1 prosent på målingen, en nedgang på 0,6 prosentpoeng men likevel langt over oppslutningen fra 2014-valget da SD fikk 12,9 prosent av stemmene.

Kristdemokraterna fortsetter derimot sin opptur og går fram 0,3 prosentpoeng. 6 prosent sier de ville ha stemt på dette partiet dersom det var valg i dag. Liberalerna får 5,9 prosent (+0,8), Centerpartiet 8,5 prosent (-0,2), mens øvrige partier samlet får 3,2 prosent (+0,2).

1,1 prosentpoeng skiller nå den røde og den blå blokken fra hverandre, noe som utgjør knapt 63.000 stemmer.

5,6 prosent av de spurte sier de er usikre på hvilket parti de skal stemme på.

Personvernpolicy