Australsk filmregissør dømt til seks års fengsel for spionasje i Kambodsja

Den australske filmregissøren James Ricketson uttalte seg til mediene fra fangetransporten ved ankomst til rettslokalet i Phnom Penh fredag. Foto: AP / NTB scanpix
Den australske filmregissøren James Ricketson uttalte seg til mediene fra fangetransporten ved ankomst til rettslokalet i Phnom Penh fredag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den australske filmregissøren James Ricketson er i Kambodsja dømt til seks års fengsel for spionasje etter å ha fløyet en drone over en demonstrasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

69 år gamle Ricketson ble pågrepet i juni i fjor da han fløy en drone over en demonstrasjon som ble holdt av opposisjonspartiet CNRP.

Rettssaken gikk over seks dager i en lokal domstol i Phnom Penh. Ricketson ble fredag funnet skyldig i to tilfeller av spionasje.

– Vi har besluttet å dømme ham til seks års fengsel for spionasje og for å ha innhentet skadelig informasjon som kunne ha berørt vårt nasjonale forsvar, sa dommeren.

Påtalemyndigheten anklaget Ricketson for å arbeide som regissør i Kambodsja i flere år mens han egentlig var spion.

– Utrolig. Hvilket land spionerer jeg for? spurte Ricketson med høy røst i rettslokalet.

Filmskaperens sønn Jesse Ricketson sier til DPA at familien i Australia er «fullstendig knust». Ricketsons forsvarer Kong Sam Onn sier han vil be kongen om benådning.

Human Rights Watch kaller rettssaken «tåpelig farse».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne rettssaken har avdekket alt som er galt med rettsvesenet i Kambodsja: Latterlig overdrevne tiltaler, aktorer med lite eller ingen bevis, og dommere som handler på ordre fra regjeringen i stedet for å dømme på grunnlag av det som skjer i rettssalen, sier HRWs visedirektør for Asia, Phil Robertson.

Myndighetene i Kambodsja har siden i fjor slått ned på pressefrihet og opposisjonen som opptakt til det kraftig kritiserte valget 29. juli i år. Der vant statsminister Hun Sens parti CPP med stor margin.