Sør-Sudan gjenopptar oljeproduksjon

Oljeproduksjonen starter opp igjen i den nordlige delen av Sør-Sudan i neste måned, kunngjorde myndighetene torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Oljeproduksjonen starter opp igjen i den nordlige delen av Sør-Sudan i neste måned, kunngjorde myndighetene torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Sudan skal neste måned gjenoppta oljeproduksjonen nord i landet, for første gang etter at borgerkrigen brøt ut i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen torsdag kom under en måned etter at partene i konflikten skrev under på en våpenhvileavtale. Tidligere denne uken varslet partene at de også skal skrive under på en fredsavtale.

Landet har i dag en oljeproduksjon på 130.000 fat daglig. Den blir økt til nesten 300.000 når produksjonen neste måned gjenopptas i delstaten Unity. Det vil i sin tur gi rundt 5 milliarder dollar til statskassen de neste fem årene, ifølge oljedepartementets generaldirektør Awow Daniel Chuang.

Myndighetene har også mål om å øke oljeproduksjonen i delstaten Upper Nile til 200.000 fat per dag.

Landet ble selvstendig i 2011 etter en 22 år lang borgerkrig mot Sudan som endte med fredsavtale i 2005. Norge spilte en viktig rolle i forhandlingene.

Men etter to år som selvstendig nasjon brøt det ut konflikt mellom Sør-Sudans opprørsleder Riek Machar og president Salva Kiir. Titusener ble drept og millioner drevet på flukt i tiden som fulgte, og oljefeltene i delstaten Unity nord i landet ble ødelagt.

Sør-Sudan sitter på de tredje største oljereservene i Afrika.

Personvernpolicy