NATO vurderer forslag om å oppkalle det nye hovedkvarteret etter McCain

Tre tidligere generalsekretærer i NATO forslår å oppkalle det nye hovedkvarteret etter senator John McCain. Bilde viser kisten under en seremoni i delstatsforsamlingens hus i Arizona, McCains hjemstat. Foto: AP/NTB scanpix.
Tre tidligere generalsekretærer i NATO forslår å oppkalle det nye hovedkvarteret etter senator John McCain. Bilde viser kisten under en seremoni i delstatsforsamlingens hus i Arizona, McCains hjemstat. Foto: AP/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Tre tidligere NATO-generalsekretærer går inn for å oppkalle alliansens nye hovedkvarter i Brussel etter den avdøde senator John McCain. NATO vurderer forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til The Times i London sier Anders Fogh Rasmussen (2009-2014), Lord George Robertson (1999–2003) og Javier Solana (1995–1999) at en slik handling vil ære og videreføre McCains arbeid for transatlantisk enhet.

– I egenskap av å være tre tidligere generalsekretærer tror vi at den transatlantiske alliansen er hjørnesteinen i en stabil, fredelig og fri verden. Få ting symboliserer denne alliansen, og den varige nytten av amerikansk lederskap, mer enn livet og arbeidet til John McCain, heter det i brevet.

De tre sier at hele Europa følte at McCain var en av deres, til tross for at han var amerikansk senator. Hans arbeid var et lys for alle oss som tror at transatlantisk enhet er den eneste måten å sikre freden på, skriver de tre.

Betale tilbake

– Derfor anmoder vi NATO innstendig om å betale tilbake for denne livslange tjenesten ved å oppkalle det nye hovedkvarteret etter senator McCain, heter det i brevet.

Anders Fogh Rasmussen reiser til Washington for å delta i minneseremonien for McCain lørdag.

Også et medlem av det britiske underhuset har forslått å ære McCain på denne måten. Fra NATO-hold blir forslagene godt mottatt.

– Generalsekretær Jens Stoltenberg har merket seg forslaget om å oppkalle NATOs nye hovedkvarter etter senator John McCain. Dette forslaget vil bli grundig vurdert. Generalsekretæren bar enorm respekt for senator John McCain, sier NATO-talskvinne Oana Lungescu i en uttalelse sendt til NTB.

Hedret

Stoltenberg hedret McCain i en twittermelding lørdag, da nyheten ble kjent om at han var gått bort.

– John McCain var soldat og senator, amerikaner og atlantist. Han vil bli husket både i Europa og Nord-Amerika for sitt mot og sin karakterstyrke, og som en sterk tilhenger av NATO, skrev Stoltenberg.

NATO-hovedkvarteret er bygd rett over veien for det gamle, provisoriske brakkekomplekset fra 1960-tallet. Det nye ble formelt innviet under toppmøtet i mai. Det et imponerende skue i glass og metall med en prislapp på rundt åtte milliarder kroner.

Personvernpolicy