Kongressrepresentanter vil ha nye sanksjoner mot Kina

Kongressrepresentanter oppfordrer Donald Trump til å innføre sanksjoner mot Kina for brudd på menneskerettighetene i den muslimskdominerte Xinjiang-regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I dag har jeg og en tverrpolitisk gruppe bestående av 16 medlemmer av Kongressen i et brev bedt president Donald Trump om å fryse alle midler og innføre innreiseforbud for kinesiske tjenestemenn som er ansvarlige for internering av muslimer i leire i Xinjiang-regionen, skrev den republikanske senatoren Marco Rubio fra Florida på Twitter onsdag.

Kina har avvist beskyldninger om at en million av den hovedsakelig muslimskdominerte uigur-minoriteten holdes innesperret i slike leire.

Harde sikkerhetstiltak i Xinjiang er nødvendig for å bekjempe ekstremisme og terrorisme, men ingen spesifikk etnisk gruppe rammes, ei heller utøvelse av religion, uttalte en kinesisk talsmann overfor FNs menneskerettighetskomité i Genève tidligere denne måneden. Meldinger om slike leire er «fullstendig usanne», hevder myndighetene. Det er derimot opprettet «utdannings- og treningssentre» der «mindreårige kriminelle» får hjelp til rehabilitering og integrering, heter det.

Men ifølge Kina-eksperter og menneskerettighetsgrupper er realiteten langt dystrere. De viser til opplysninger fra tidligere anholdte og offisielle dokumenter om at det eksisterer et massivt program for politisk og kulturell indoktrinering.

I fjor innførte myndighetene forbud mot «unormalt lange» skjegg og muslimske slør i Xinjiang, og bileiere ble ilagt påbud om å installere GPS-sporingsbrikker. Human Rights Watch viste også til planer om å samle inn biologisk data fra alle innbyggerne.

Personvernpolicy