Veteran knuser Åkessons håp om makt

Liberalernas partileder Jan Björklund, som er en av de store veteranene i det borgerlige samarbeidet i Sverige, stenger døren for Sverigedemokraterna. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix.
Liberalernas partileder Jan Björklund, som er en av de store veteranene i det borgerlige samarbeidet i Sverige, stenger døren for Sverigedemokraterna. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokraterna (SD) får en iskald skulder fra en av de store veteranene i det borgerlige samarbeidet. Avgjørende forskjell mellom SD og Frp, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange spør seg om når og eventuelt hvordan Sverigedemokraterna kan bli tatt inn i varmen i svensk politikk, slik Fremskrittspartiet har blitt det i Norge og Dansk Folkeparti i Danmark. SD ligger an til å få rundt 20 prosents oppslutning i valget 9. september.

– Det er en stor forskjell mellom Sverigedemokraterna og Frp, og det er det ideologiske grunnlaget. Frp er grunnlagt på en slags skattepopulisme, mens SD har røtter i den svenske nazistbevegelsen, sier Liberalernas partileder siden 2007, Jan Björklund.

– Det er ikke lenge siden, det foregikk på 1990-tallet. Dette er en veldig avgjørende forskjell, sier han til NTB.

– Må ta oppgjør

Björklund satt i årene 2006–2014 som utdanningsminister i allianseregjeringen til statsminister Fredrik Reinfeldt. Han er en av de helt sentrale skikkelsene i det borgerlige samarbeidet, hvor også Kristdemokraterna, konservative Moderaterna og Centerpartiet inngår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire partiene går også i år til valg på et blokksamarbeid og har alle avvist samarbeid med SD.

– Hva må til for at dette bildet skal endre seg?

– Det holder ikke at tiden går. Sverigedemokraterna må før eller senere ta et oppgjør med hele sin politiske historie. Det hevder de at de har gjort, men det har de absolutt ikke, mener Björklund.

«Vasket bort» rasisme

SD-leder Åkesson har de siste årene jobbet hardt for å gjøre partiet mer stuerent, blant annet ved å ekskludere partifeller som kommer med ekstreme uttalelser og ta avstand fra nazisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nazismen er en antidemokratisk, sosialistisk, rasistisk, imperialistisk, internasjonalistisk voldsideologi, og den har ingen eksistensberettigelse i et demokratisk samfunn, sa han i en tale under politikeruken i Almedalen.

– Partiet har «vasket bort» rasismen i program og retorikk. SD har anstrengt seg for å bli et parti som alle andre, sier universitetslektor Anders Sannerstedt ved universitetet i Lund til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig avslørte nylig avisen Expressen og den antirasistiske stiftelsen Expo at flere tidligere medlemmer av den voldsforherligende og antidemokratiske bevegelsen Nationalsocialistisk front (NSF) nå er kandidater for SD.

Ikke avtaler

SDs inntreden i Riksdagen for åtte år siden har imidlertid bidratt til å normalisere forholdet til de øvrige partiene, fremholder Björklund.

– Det er klart at vi av og til stemmer likt med dem i Riksdagen. For eksempel mener både SD og Liberalerna at vi skal beholde kjernekraften. Men vi kommer derimot ikke til å inngå politiske avtaler med det partiet, understreker han.

– At SD stemmer for en regjering, eller våre forslag, det er ikke noe problem. Men vi kommer ikke til å forhandle med dem, legger Liberalernas leder til.

SDs voldsomme vekst, fra 5,7 prosent i 2010 til rundt 20 prosent nå, gjør det høyst uvisst hvilken regjering Sverige vil få etter valget. Akkurat nå ligger den rødgrønne blokken et lite hestehode foran alliansen, men ingen av blokkene vil få flertall uten SD.

– Det eneste regjeringsalternativet som kan tiltre ganske kjapt og under ordnede former, er en allianseregjering – hvis alliansen blir den største blokken. Blir det ikke slik, kommer det til å bli veldig komplisert. Hva det ender med, vet vi ikke enda, sier Björklund.