Kampene blusser opp i det østlige Ukraina

En ukrainsk politiker demonstrerer foran den russiske ambassaden i Kiev. I hånden har hun et kors og bildet av sin døde mann, drept i kamp i det østlige Ukraina.
En ukrainsk politiker demonstrerer foran den russiske ambassaden i Kiev. I hånden har hun et kors og bildet av sin døde mann, drept i kamp i det østlige Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene i det østlige Ukraina blusser opp, til tross for innstendige oppfordringer om våpenhvile i forbindelse med starten på nytt skoleår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) opplyste onsdag at det siden midnatt hadde vært over 70 brudd på våpenhvilen som begge parter sier de er bundet av, men ikke etterlever.

Det er OSSEs egne observatører som melder om de mange trefningene mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere.

– Begge parter må respektere sine forpliktelser. Kampene må stanse umiddelbart for å beskytte ukrainere som lever på begge sider av frontlinjen, sier OSSE.

Les også: Kiev: Fem soldater drept i kamper i Øst-Ukraina

I forrige uke opplyste ukrainske militærmyndigheter at fire av deres soldater var blitt drept i kamper, til tross for at begge sider fornyet sin intensjon om å overholde våpenhvilen. Dagen før denne siste kunngjøringen kom, uttalte OSSE at sommeren hadde vært den roligste siden konflikten brøt ut for fire år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprøret i det østlige Ukraina eskalerte etter at den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet i 2014. Over 10.000 mennesker er ifølge FN blitt drept i denne krigen som skifter i intensitet og medieoppmerksomhet, helt mot grensen til Russland.

President Vladimir Putin, som har representert opprørerne i fredssamtaler, antydet i forrige uke at han kunne vurdere å støtte en fredsbevarende styrke fra FN i de omstridte, østlige områdene. Tysklands statsminister Angela Merkel, som ofte får jobben med å utøve press mot Putin på vegne av EU, sier at Tyskland også vil støtte utplasseringen av en slik styrke.