Tysk ytre høyre samler seg til ny protest

Også i Dresden gikk innvandringskritiske demonstranter i gatene etter knivdrapet i Chemnitz i Sachsen.
Også i Dresden gikk innvandringskritiske demonstranter i gatene etter knivdrapet i Chemnitz i Sachsen. Foto: Jens Meyer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grupper på ytre høyre fløy i Tyskland varsler felles demonstrasjon mot det de kaller «forbrytelser utført av migranter», en henvisning til et knivdrap søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestmarsjen skal finne sted i byen Chemnitz, der knivdrapet på en 35 år gammel tysker natt til søndag utløste innvandrerfiendtlige demonstrasjoner både søndag og mandag. Rundt 6.000 mennesker demonstrerte og ropte slagord som «vi er folket» og «dere er ikke velkomne her».

Hundrevis av politifolk måtte bruke vannkanoner for å skille de svært høylytte demonstrantene – de fleste menn – fra om lag 1.000 motdemonstranter. Begge leire kastet brannbomber og andre gjenstander, og flere ble skadd og måtte til sykehus for behandling.

Ytre høyre-partiet Alternativ für Deutshcland (AfD) og den antiislamske Pegida-bevegelsen varsler en felles protestmarsj lørdag ettermiddag i Chemnitz, som ligger i delstaten Sachsen i det østlige Tyskland.

AfDs avdeling i Sachsen sier i en kunngjøring at opptoget lørdag «vil gi alle en mulighet til å sørge over drapet på Daniel H og alle ofre for påtvungen multikulturalisme». AfDs lokale leder, Jörg Meuthen, insisterer på at det ikke er AfD som hisser til vold, men at det lenge har ligget en mørk skygge over landet som forklarer utbruddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Sachsen ble onsdag kritisert for å ha oppildnet til demonstrasjoner ved å lekke opplysninger om arrestasjonen av en iraker og en syrer til grupper på ytre høyre fløy.

– Det er uakseptabelt at noen i politiet kan lekke slike opplysninger, samtidig som de vet at de gjør seg skyldig i et lovbrudd, sier visestatsminister Martin Dulig i Sachsen. Delstaten, som ligger i det tidligere Øst-Tyskland, er beryktet for sin fremmedfiendtlighet og sin motstand mot folk med islamsk bakgrunn.

Også innenriksminister Horst Seehofer sier at lekkasjen i forbindelse med drapet er fullstendig uholdbart. Påtalemyndigheten har innledet etterforskning for å komme til bunns i hva som skjedde.

Aktuelt: Opptøyer kan gi innstilt fotballkamp