Vestnilvirus har krevd 37 menneskeliv i Serbia og Hellas

Vestnilviruset tar stadig flere menneskeliv i Serbia. Bare den siste uken har seks personer død av feberen, som er utløst av myggstikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av august advarte Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) om rekordhøye tall for vestnilfeber i mange europeiske land i år.

Nye tall fra slutten av august viser at Serbia er det verst rammede landet i regionen. Tallet på omkomne er oppe i 21. Det er bekreftet 213 tilfeller av vestnilfeber, de fleste i Beogradområdet.

Hellas er det nest verst rammede landet, med fem døde den siste uken. Totalen er her oppe i 16. Over 130 er registrert som febersyke. I Hellas er sykdommen konsentrert i tre områder: Peloponneshalvøya, området rundt hovedstaden Aten og området rundt Thessaloniki i nord.

Det er også meldt om dødsfall i Romania og Kosovo, samt febertilfeller i Kroatia og Bosnia.

Aktuelt: Trenger verden å bli reddet?

Lokale helsemyndigheter tror at sykdommen har spredd seg videre enn dette, men folk flest kommer seg gjennom milde symptomer uten å måtte gå til lege. Viruset spres via Culex-myggen som står for over 90 prosent av tilfellene.

Nesten 80 prosent av dem som blir stukket, viser ingen symptomer, mens resten får utslag som ved vanlig influensa: feber, smerter, tretthet og hovne lymfeknuter.

Ifølge Folkehelseinstituttet har det aldri vært rapportert om tilfeller av vestnilfeber hos personer i Norge.

Aktuelt: Sykdomsskapende virus kan ha vært med oss siden vi ble til

Personvernpolicy