Meny

Trenger verden å bli reddet?

Det går ganske bra på planeten vår, på tross av at det av og til kan føles helt motsatt. (Foto: Ocean Biology Processing Group, NASA)
Det går ganske bra på planeten vår, på tross av at det av og til kan føles helt motsatt. (Foto: Ocean Biology Processing Group, NASA)

I motsetning til det mange tror, går det bedre og bedre for jordens samlede befolkning. Likevel trenger kloden vår hjelp på viktige områder, forteller forskere.

Det har vært en lang, varm sommer. Plutselig tenker flere over alvorlige klimaendringer, og at de etter all sannsynlighet vil påvirke hverdagen vår i mange år i framtiden.

Men på mange andre områder går det faktisk veldig bra på jorden.

Gjennom de siste 20-30 årene har verden blitt et klart bedre sted å leve:

Langt færre lever i ekstrem fattigdom

I de siste 25 år har gjennomsnittlig 137.000 mennesker kommet seg ut av ekstrem fattigdom – hver eneste dag.

De siste sju årene er det gått enda raskere. Antallet har falt med 217.000 mennesker om dagen.

Færre barn dør

Færre mødre dør i barselsengen, gjennomsnittsalderen stiger.

Grunnleggende behov dekkes

Flertallet får etter hvert dekket grunnleggende behov som vann, mat og en del utdannelse.

(Klikk på playknappen nederst i venstre hjørne for å se utviklingen 1990–2015. Jo mørkere farger, jo renere drikkevann.)

Verdens land blir rikere

Det har blitt vanskeligere å dele verden i rik og fattig, fordi de aller fleste land har opplevd økonomisk framgang.

Vanskelig å unngå begeistring på flere punkter

Den positive utviklingen, særlig innen helse og levekår, får forskere til å finne fram superlativene.

Ord som «epokegjørende», «landevinninger» og «fantastisk» står i kø, og de er vanligvis ganske sjeldne når vitenskapsfolk uttaler seg.

Professor Flemming Konradsen fra Københavns Universitet sier det slik:

– Det er ingen tvil om at man på helseområdet har hatt en fantastisk utvikling siden rundt 1990. På indikatorer som mødredødelighet, barnedødelighet, gjennomsnittlig levealder, fertilitet og mortalitetsrater er det vanskelig å unngå å bli begeistret, konstaterer Konradsen, som er leder av School of Global Health ved Københavns Universitet.

Men Flemming Konradsen påpeker at det finnes alvorlige problemer.

Her trenger verden hjelp

Verden trenger med andre ord en hjelpende hånd på mange områder.

Dels kan man alltid gjøre det bedre:

  • Mange har fått flere penger mellom hendene, men 700 millioner mennesker lever fortsatt i ekstrem fattigdom, for under 1,90 dollar (vel 15 kroner) om dagen.
  • Flere lever lenger, men det er fortsatt millioner som dør tidlig.
  • Selv om infeksjonssykdommer som malaria tar færre liv, er det flere som får livsstilssykdommer som diabetes og kreft.

Og på andre områder går det ikke like bra.

De grelleste eksemplene er klima, utnyttelse av landarealer, vann, samt biologisk mangfold, mener Hannah Ritchie. Hun forsker på bærekraft og global utvikling ved det anerkjente University of Oxford.

– Vi burde ikke bare se på hvordan mennesker har det. Resten av kloden trenger å bli «reddet». For eksempel får ikke biologisk mangfold nok oppmerksomhet, sier hun.

Vi må se på CO2 og bærekraft

En viktig del av Ritchies arbeid er å samle inn data og formidle dem på nettstedet Our World in Data.

Det er vanskelig å skape et overblikk over biologisk mangfold, siden det nettopp dekker livet i alle former, fra bakterier til bøketrær og blåhvaler.

Ritchie peker imidlertid på én egen figur som viser hvor ille det står til:

Siden 1970 er jordens arter anslått til å ha en 60 prosent reduksjon i antallet individer.

– Mens utviklingen for mennesket gjennom de siste 50 år har vært utrolig, har miljøet og klimaet kommet mer og mer under press, påpeker Ritchie.

– Menneskets framgang er basert på enorme CO2-utslipp, lavere biologisk mangfold og høyere energiforbruk. Vi vet at vi ikke kan fortsette slik. Vi må tilpasse metodene, slik at de kan bli bærekraftige i framtiden, poengterer hun.

Mer konkret mener hun at vi må finne ut hvordan vi:

  • Raskt senker CO2-utslippene
  • Finner løsninger på forurensning på grunn av forbruket av varer og energi
  • Bruker mindre energi og spiser mindre kjøtt

– Når vi snakker om bekymringen for at vi spiser mye kjøtt, er det ofte knyttet til klima. Men vi bruker faktisk 70 prosent av vannressursene våre på landbruket, og kjøtt står for en stor del av det. Takler vi den utfordringen, hjelper vi i hjertet av miljøproblemene innen de største områdene: Klima, vann og biologisk mangfold, sier Ritchie.

Les også: – Vi er i ferd med å spise opp planeten vi bor på

Ulikhet og nasjonalisme er store utfordringer

Seniorforsker Lars Engberg-Pedersen er enig i at det er helt avgjørende å gjøre noe med klimaet.

Han forsker på utvikling, samarbeid og bekjempelse av fattigdom.

Men klimaet er noe av det viktigste, for klimaendringer kan føre til mer fattigdom og mer alvorligere konflikter, forteller han.

Verden trenger imidlertid til å bli oppgradert på andre viktige områder også. Lars Engberg-Pedersen peker på to av de viktigste:

Ulikhet. Selv om ulikheten i verden har blitt mindre fordi fattige land har blitt rikere – vokser ulikheten innenfor landegrensene. Forskning har vist at stor ulikhet rammer demokrati, vekst og fattigdomsbekjempelse og gir flere sosiale og politiske problemer.

Du kan lese mer i Videnskab.dk- artikkelen Rasisme og sexisme trives ved økonomisk ulikhet.

Nasjonalisme er på vei fram. Ikke bare i USA, men i mange andre land, er det en tendens til å sette seg selv først. Det gjør internasjonalt samarbeid vanskelig, noe som rammer arbeidet mot klimaendringer, epidemier og konflikter. Om det så er uro i Midtøsten eller Sentral-Afrika, håndtering av flyktninger fra Syria eller tørke i mange av verdens land.

– De siste 30 årene har gitt epokegjørende framgang innen adgang til utdannelse og drikkevann, sier Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier (DIIS).

– Men det er urovekkende tegn på andre områder, påpeker han.

– Hvis vi ikke får gjort noe med klima, ulikhet og nasjonalisme, er det ikke sikkert vi kan fortsette utviklingen med færre og færre fattige, mener Engberg-Pedersen.

– Velferd og framgang er veldig avhengig av stabile rammer, og ustabilitet og usikkerhet er like skummelt som klimaendringer eller manglende internasjonalt samarbeid.

Vi bør lære av tidligere tiders suksesser

Hva skal vi gjøre for å få verden på riktig spor på flere områder?

Svaret kan deles opp i to kategorier:

  • Det du kan gjøre selv. Mye kan skje hjemme fra sofaen.
  • Det man på litt høyere plan kan gjøre med «verden».

Flere fagfolk peker på at veien fram er å lære av tidligere tiders suksesser.

Olof Gränström er prosjektsjef i fondet Gapminder, som samarbeider med forskerne ved University of Oxford ved blant annet å utveksle data om verden.

Han mener erfaringer fra kampen mot fattigdom, sult og mangel på utdanning kan overføres til land som fortsatt trenger hjelp.

På samme måte kunne man lære å håndtere miljø og klima bedre, mener Gränström.

– Jeg er ganske gammel, og da jeg vokste opp, snakket alle medier om freon, som skapte hull i ozonlaget. Det problemet har vi faktisk løst. Ozonlaget kommer seg, selv om det går sakte, fordi vi sluttet med å slippe ut freongasser. Hvordan gjorde vi det, selv om mange sa at det ikke var mulig?

– Vi har erstattet freon med drivhusgasser, så vi må huske at vi noen ganger skaper nye problemer når vi forsøker å løse de gamle, sier Gränström.

Positive data inspirerer til løsninger

Hannah Ritchie legger til at vi flere ganger har avverget miljøkatastrofer, som oljeutslipp, atomkatastrofer eller arter som sto på randen av utslettelse.

– Det betyr ikke at vi skal slappe og tro at vi alltid finner løsninger, men det viser at det er mulig. Vi vet jo godt at vi må gjøre noe. Det handler bare om å få det til å skje. Når man ser på data fra hele verden, er framgangen tydelig. Det er virkelig inspirerende. Vi må bare finne ut hvordan vi fortsetter, sier Ritchie.

Før du klikker videre til noe annet, bør du få med deg en siste figur med positive tall:

Færre mennesker dør i store naturkatastrofer.

Figuren viser at antallet dødsfall på grunn av naturkatastrofer har falt siden 1920-tallet. Kilde: Our World in Data)
Figuren viser at antallet dødsfall på grunn av naturkatastrofer har falt siden 1920-tallet. Kilde: Our World in Data)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien
Siste nytt
23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien
Populært